Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Η πρόταση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ για να ξεφύγει η Ευρώπη από την κρίση




Να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι 27 – πλέον- της ΕΕ και να διατηρήσουν την ενότητα της Ένωσης όπως επίσης και να πολεμήσουν από κοινού τον λαϊκισμό, κάλεσε τους ηγέτες του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το κλίμα στο ΕΛΚ στον απόηχο του Brexit ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να σταθεί σε δύο βασικά σημεία, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση του βρετανικού λαού «είναι ευθύνη των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της Ένωσης». Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος την πρόταση της ΝΔ, η οποία αποκτά πρόσθετο ειδικό βάρος μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις της Βρετανίας, για μία νέα Συμφωνία της Ευρώπης με όλους τους πολίτες της.
Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως η Ευρώπη οφείλει να ακούσει τις ανησυχίες των πολιτών για τη διαρκή μείωση των εισοδημάτων τους και την ύφεση που πλανάται πάνω από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς επίσης ότι δεν πρέπει οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να αφήσουν περιθώριο στο λαϊκισμό να κερδίσει και άλλο έδαφος. Για το τελευταίο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την περίπτωση των ισπανικών εκλογών και τη νίκη του Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα απέδειξε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Αποδέκτης των επισημάνσεων του κ. Μητσοτάκη για τον λαϊκισμό δεν ήταν μόνο η οι δυνάμεις του Brexit στη Βρετανία, αλλά και οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ελλάδος και προφανώς και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία αντί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να αλλάξει την ατζέντα από τα καταστροφικά αποτελέσματά της στην οικονομία και να δημιουργήσει προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση.
Τις θέσεις του πάντως για την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για διαφορετικό μείγμα πολιτικής με 2% πρωτογενή πλεονάσματα και 4% ρυθμούς ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένυ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, ανέπτυξε τους προβληματισμούς του για το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο όπως τόνισε «δεν βγαίνει», καθώς και την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ.
Για την υλοποίηση της πρότασής του για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές στη βάση πλεονασμάτων της τάξης του 2% από 3,5% ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.