Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ο Σταϊκούρας έπιασε για μια ακόμα φορά ψευδόμενο τον πρωθυπουργό

 η εικόνα προφίλ του Χρήστος ΣταϊκούραςΟι αντιπαραθέσεις τση Βουλή είναι χρήσιμες και οι πολίτες εξάγουμε πολλά συμπεράσματα.
Ωστόσο οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα να ανταπαντήσουν όταν ο πρωθυπουργός ψεύδεται, εκτός αν πρόκειται για υπεράσπιση της προσωπικής τους τιμής.
Ο Αλεξης Τσίπας και ο Χρήστος Σταϊκούρας είχαν αντιπαράθεση για τα μέτρα που επέβαλαν αθροιστικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η διαφορά τους ήταν μόλις... 30 δις ευρώ!
Τα ξημερώματα ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την παρακάτω ανάρτηση
Χθες, στη Βουλή, είχαμε διάσταση εκτιμήσεων με τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν φέρει αθροιστικά μέτρα 93 δισεκατομμύρια ευρώ».
Στην επισήμανσή μου ότι την «την άλλη φορά είχατε πει 63 δισεκατομμύρια ευρώ» απάντησε ότι «θα έπρεπε να είμαι πιο προσεκτικός και να βγάλω μολύβι και χαρτί και να τα μετρήσω».
Επειδή δεν είχα δικαίωμα λόγου, σημειώνω:

1ον. Στις 8 Μαϊου 2016, δηλαδή πριν από 2 εβδομάδες, και πάλι στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι τα «αθροιστικά μέτρα από το 2010 ως τον Γενάρη του 2015 ήταν ύψους 63 δισεκατομμυρίων ευρώ!» (απόσπασμα από πρακτικά της Βουλής). Άρα, καλά θυμόμουν…
2ον. Ο κ. Τσίπρας, στη χθεσινή δευτερολογία του, προκειμένου να δικαιολογήσει την εσφαλμένη αναφορά του στην αρχική του εισήγηση, το έκανε ακόμη χειρότερα. Υποστήριξε ότι «τα μέτρα ήταν 93 δισεκατομμύρια ευρώ, με απόδοση 63 δισεκατομμύρια ευρώ». Μα αν η απόδοση ήταν 63 δισεκατομμύρια ευρώ, και με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα ΑΕΠ ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την περίοδο, τότε σήμερα θα έπρεπε τόσο το πρωτογενές όσο και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να ήταν πολύ καλύτερα.
3ον. Με βάση τον Προϋπολογισμό για το 2016 της σημερινής Κυβέρνησης, «την περίοδο 2010-2014 τα μέτρα έφτασαν το 24,5% του ΑΕΠ». Συνεπώς, και πάλι με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα ΑΕΠ ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα μέτρα διαμορφώνονται περίπου στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ούτε 63, ούτε φυσικά 93…
4ον. Η αλήθεια, την οποία δυστυχώς βιώνουν οι πολίτες με επώδυνο τρόπο από το 2010, είναι:
- Το ύψος των μέτρων του 1ου Μνημονίου ήταν 30 δισεκατομμύρια ευρώ (Ν. 3845/2010). Συνυπολογίζοντας και τα μέτρα που είχαν προηγηθεί της ψήφισης του Μνημονίου, τους πρώτους μήνες του 2010, το ύψος διαμορφώνεται περίπου στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Το ύψος των μέτρων του 2ου Μνημονίου ήταν 13 δισεκατομμύρια ευρώ (N. 4127/2013), και από αυτά, υλοποιήθηκαν περίπου τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Το ύψος των μέτρων του 3ου Μνημονίου έχει ήδη υπερβεί τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μαζί με τα προληπτικά μέτρα υπερβαίνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, όσα ήταν και τα μέτρα του 2ου Μνημονίου. Με τη διαφορά ότι τότε, στο τέλος του 2011, η χώρα ήταν σε βαθιά ύφεση και με σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα, ενώ στο τέλος του 2014, η χώρα ήταν με θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και, για 2 χρόνια, εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα!
Αυτά, κ. Τσίπρα, με χαρτί και με μολύβι, όπως μας έμαθαν να μετράμε στο ΕΜΠ.
Θεωρώ λάθος να επιχειρείτε να «πασπαλίσετε» τις αυταπάτες με ψεύδη!!!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.