Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Στην ατζέντα της ΝΔ, πλέον, και οι πρόωρες εκλογές

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά θεωρεί η ΝΔ, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στα κομματικά στελέχη, ανεξάρτητα από την προσυνεδριακή διαδικασία, να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να παραδώσει την εξουσία, δηλώνοντας ουσιαστικά ανικανότητα να κυβερνήσει, θα προτιμήσει την ηρωική έξοδο μέσεκλογών, αφού προηγουμένως στήσει το ανάλογο σκηνικό.

Ήδη προκάλεσε απορίες το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκλογές τονίζοντας ότι μέσω της προσωπικής του σελίδας στο twitter ότι «όποτε και αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη». Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σχολιάζοντας την ανάρτηση έλεγαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αρχίζει να ετοιμάζεται με στόχο η αξιωματική αντιπολίτευση να μην αιφνιδιαστεί.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε εκφράσει τη βαθύτατη ανησυχία της ΝΔ για τη «δραματική πτωτική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου» που, όπως ανέφερε, «επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας».
Επεσήμαινε ότι η πτώση συνδέεται με την αίσθηση διογκούμενης πολιτικής αβεβαιότητας, που η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί» και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει άμεσα πορεία και πολιτική», «ειδάλλως, αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό».
Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τη στάση του, τερματίζοντας και τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για τον βαθμό ετοιμότητας της ΝΔ, με αφορμή το χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών που ο ίδιος είχε εξαγγείλει.
Ένα εικοσιτετράωρο μετά την δήλωση του Πάνου Καμμένου σύμφωνα με την οποία «αν υπάρξουν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών ο ελληνικός λαός θα έχει και πάλι το λόγο» και αφού η εκπρόσωπος του κόμματός του Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξήγησε ότι «δεν είναι δυνατόν να προχωρούμε εκβιαζόμενοι, υπάρχουν και κάποια όρια», το κυβερνητικό επιτελείο παρενέβη από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός. Σε συζήτηση, λοιπόν που είχε κορυφαία κυβερνητική πηγή με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές, δεν μπορεί να γίνονται εκλογές κάθε τρεις μήνες». Η ίδια κορυφαία κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι αυτό που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση είναι το προσφυγικό, η αξιολόγηση που πρέπει να προχωρήσει και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Το μήνυμα ενίσχυσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος κινήθηκε στην ίδια γραμμή αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου είπε: «Δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών, ούτε έχει νόημα να το συζητάμε. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή. Κανείς δεν επιθυμεί εκλογές ούτε χρειάζονται. Στόχος μας είναι η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης για να αναπτυχθεί ο σχεδιασμός μας».
 Ωστόσο, μετά τη χθεσινή κατρακύλα του Χρηματιστηρίου και το γεγονός ότι μαζί με αυτό καταρρέει και το τραπεζικό σύστημα που πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκε, οι εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων επικεντρώνονται στην αδυναμία της παρούσης κυβερνήσεως να μπορέσει να βάλει φρένο σε αυτό που όλοι βλέπουν ότι επανέρχεται, το σενάριο Grexit, ενώ τονίζουν ότι δύσκολα θα αποφευχθούν πρόσθετα μέτρα, με το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων να εμφανίζεται όλο και πιο ισχυρό.
Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο τα σενάρια των εκλογών έρχονται και πάλι στην επιφάνεια, καθώς το σενάριο της συγκρότησης οικουμενικής από την παρούσα Βουλή, αριθμητικά είναι δύσκολο να βγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.