Οι διαφορές τους όμως μόνο αμελητέες δεν είναι. Είναι διαφορές ουσίας, όσο και εάν δεν αναδεικνύονται επαρκώς από τα ΜΜΕ και εστιάζονται στον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ρόλο του Κράτους στην οικονομία, το βάθος και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, την αντίληψή τους για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, κ.α.
Μάλιστα, τα στελέχη υποστηρικτές των δυο υποψηφίων βάλλουν εναντίον αλλήλων και οι εσωτερικοί διαγκωνισμοί κυριαρχούν με άρωμα ιδεολογικών διαφορών. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι συνεχή τα πυρά από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, με κεντρικά πρόσωπα τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, Νικήτα Κακλαμάνη, Ευάγγελο Αντώναρο, Γιώργο Βλάχο και Γεράσιμο Γιακουμάτο που εγκαλούν τον κ. Μητσοτάκη ως...νεοφιλελεύθερο και θατσερικό για να ανταπαντήσει αυτός ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν ευσταθούν.
«Δεν υπάρχει πιο φτηνός λαϊκισμός από το να λέμε ότι μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και αδιαφορούμε για τους αριθμούς. Όταν η χώρα έχει χρεοκοπήσει, προφανώς πρέπει να κοιτάμε και τους αριθμούς. Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Είμαι ένας μετριοπαθής, φιλελεύθερος, κεντροδεξιός πολιτικός» είναι η απάντησή του.
Αντίθετα, οι «καραμανλικοί» επιμένουν όμως να προβάλλουν ότι αυτοί και άρα και ο κ. Μεϊμαράκης είναι στης γραμμή της μετριοπάθειας και της κοινωνικής ευαισθησίας και έχουν πιο καλή σχέση με τον κόσμο της εργασίας.
Η σύγκρουσή των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για την ηγεσία αναβιώνει διαχωρισμούς, όχι προσώπων, όπως ο πρώτος γύρος, αλλά απόψεων και θέσεων για το πώς θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί το κόμμα, τι στίγμα θα έχει το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου, αλλά και ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος ενόψει ενδεχόμενων ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων λόγω και κρίσιμων νομοσχεδίων και ειδικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δυο υποψήφιοι δείχνουν ότι απευθύνονται σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, με τον κ. Μεϊμαράκη να υπερτερεί στις πιο λαϊκές, μικροαστικές και αγροτικές περιοχές, εν αντιθέσει με τον κ. Μητσοτάκη που πήγε καλά στις καθαρά αστικές περιοχές.
Η «ψυχική και πολιτική διάσταση» είναι παρούσα σε ένα κόμμα που οδεύει σε μια εβδομάδα στις κάλπες του δεύτερου γύρου, ενώ παρά το γεγονός ότι όλοι ξορκίζουν την διάσπαση, πολλά είναι τα σενάρια που συζητούνται σε διάφορα οικονομικά και πολιτικά γραφεία της Αθήνας για τις μελλοντικές εξελίξεις, όχι μόνο στη Ν.Δ. αλλά ευρύτερα στο χώρο της κεντροδεξιάς.
Και μόνο η σιωπή και η περίσκεψη πολλών κεντρικών στελεχών με την οποία αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές συγκρούσεις και η αποστασιοποίησή τους από τα γεγονότα είναι χαρακτηριστικές για τον φόβο της εσωστρέφειας που εντείνεται.
Η Ν.Δ.σε αυτό το δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου επί της ουσίας ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τον εαυτό της. Δεν είναι μια «αρένα», όπως στο παρελθόν όπου διασταυρώνονταν περισσότερο οι επί μέρους «συνιστώσες» και οι ατομικές επιδιώξεις, αλλά πλέον κυριαρχεί η σύγκρουση επί των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών, όσο και εάν αυτό δεν έχει φανεί ξεκάθαρα.
Ο κ. Μεϊμαράκης, ιστορικό στέλεχος που έχει «αίσθηση ενότητας και συνέχειας της μεγάλης και ενιαίας Ν.Δ.», ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει διαχρονικά τις επιλογές του, μιλά στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της παράταξης και μπαίνει την τελευταία εβδομάδα με τον αέρα της διαφοράς των 11.3% ποσοστιαίων μονάδων από τον κ. Μητσοτάκη.
Επί της ουσίας αναφέρεται στο ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ικανοποιώντας τους «καραμανλικούς» που τον στηρίζουν, μετά και την επιθυμία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Αντίθετα, με έναν αέρα πιο εκσυγχρονιστικό κινείται ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει ότι πρέπει να φύγει το κόμμα από την παραδοσιακή του μορφή, ενώ θεωρεί την αναμέτρηση ντέρμπυ και επιμένει πως καλύπτει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον κ. Μεϊμαράκη. Προτάσσει θέσεις και προτάσεις για την κοινωνία και την οικονομία πιο φιλελεύθερες που τον φέρνουν αντιμέτωπο με την «καραμανλική» πλευρά.
Το παρασκήνιο και οι ανομολόγητες επιδιώξεις πολλών βουλευτών διαμορφώνουν και το κλίμα αυτές τις ημέρες, κυρίως στην περιφέρεια, ενώ το κλειδί είναι και η στάση του Απόστολου Τζιτζικώστα και των στελεχών του, κυρίως στο Βορρά, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης συντάσσεται με τον κ. Μητσοτάκη.
Μεταξύ των «πυρήνων» ανά την επικράτεια που τον υποστηρίζουν υπάρχει κλίμα, όπως κατεγράφη σε σύναξη που έγινε προπαραμονή Πρωτοχρονιάς στο Βόλο και αποκάλυψε το Βήμα (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=765833), να ψηφίσουν λευκό.
Μένει να φανεί εάν τα μέλη της Ν.Δ.που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα θα ακολουθήσουν, καθώς πολλοί είναι «καραμανλικοί», ενώ ήδη αρκετοί βουλευτές συντάσσονται με τον κ. Μεϊμαράκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.