Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Με ποια κριτήρια θα εκλέξουν αρχηγό στη Νέα Δημοκρατία - Η εσωκομματική αναμέτρηση θα σφραγίσει συνολικά το πολιτικό σκηνικό καθώς το κυβερνών κόμμα χάνει τη δημοτικότητά του


Με ποια κριτήρια θα εκλέξουν αρχηγό στη Νέα Δημοκρατία

Πηγή: tovima.gr- Γράφει ο Άρης Ραβανός

H ώρα της κρίσεως έφθασε για τους δυο υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι σε λίγες ώρες θα ξέρουν την τελική επιλογή των ψηφοφόρων-μελών του κόμματος που αναμένεται με τη συμμετοχή τους να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Όσοι από τους 404.000 ψηφοφόρους προσέλθουν στις κάλπες του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών (σ.σ. η αποχή εκτιμάται από 15-20%) έχουν την ευκαιρία να σηματοδοτήσουν οι ίδιοι τη νέα εποχή στο κόμμα τους και να δρομολογήσουν τις εξελίξεις και να δώσουν την πολιτική νομιμοποίηση που χρειάζεται ο νέος αρχηγός.

Η αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει στο τέλος μιας επίπονης και μακράς προεκλογικής διαδικασίας που κούρασε τους πάντες στη Ν.Δ. από την κορυφή έως τη βάση, ενώ η εκκρεμότητα στο ζήτημα της ηγεσίας άφησε βαθύ αποτύπωμα ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα.

Η εκλογή στη Ν.Δ. θεωρείται καταλύτης πολιτικών εξελίξεων, καθώς από το αποτέλεσμα των εκλογών της θα εξαρτηθούν πολλά στο πολιτικό σκηνικό: το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, πως θα σταθεί απέναντί της ο νέος αρχηγός της Ν.Δ., τι είδους, ύφους και ποιότητας αντιπολίτευση θα ασκήσει η Ν.Δ., τι θα πράξει σε κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή, τι αλλαγές θα γίνουν στο κόμμα και τι ιδεολογικό στίγμα θα έχει, κ.α.

Σε μια περίοδο που καταγράφεται σημαντική πτώση στη δημοφιλία της κυβέρνησης, από τη στρατηγική της Ν.Δ. και τους χειρισμούς της νέας της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα (π.χ. από την κυβερνητική πρόταση που θα διατυπώσει ως την ανανέωση που θα γίνει σε διάφορες θέσεις) θα εξαρτηθεί και κατά πόσο θα μπορέσει να κερδίσει τη θετική στήριξη των πολιτών.

Κατά την προεκλογική περίοδο ήταν ευδιάκριτες οι ιδεολογικές διαφορές των δυο υποψηφίων, οι οποίοι αν και κινούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς, εντούτοις έχουν αποκλίσεις σε μια σειρά ζητημάτων, ενώ εκφράζουν και διαφορετικές πολιτικές σχολές.

Παράλληλα, η παρούσα εσωκομματική αναμέτρηση ήταν και το πεδίο σύγκρουσης δυο διαφορετικών «κόσμων» στη Ν.Δ.: των «καραμανλικών» και των «αντικαραμανλικών» δυνάμεων.

Από τη μια πλευρά, συντάχθηκαν με τον κ. Μεϊμαράκη τον οποίο στηρίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στελέχη, βουλευτές και παράγοντες του καραμανλισμού, τα πρωτεία του οποίου αμφισβητούνται.

Από την άλλη πλευρά συνασπίστηκαν ετερόκλητες ομάδες, υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη, «μητσοτακικοί» από παλαιές εποχές, «σαμαρικοί» και γενικά όσοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ως στόχο την σταδιακή αποκαραμανλοποίηση της Ν.Δ.

Αυτή την ύστατη στιγμή, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η μάχη είναι κυριολεκτικά «πόρτα-πόρτα» και «τηλέφωνο-τηλέφωνο» και από τα δυο επιτελεία είναι σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση προσεταιρισμού των μελών της Ν.Δ.

Το γεγονός ότι υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι δίνει ένα επιπλέον όπλο στα γραφεία των δυο υποψήφιων που «τρέχουν»«, ενώ τις τελευταίες ώρες έγιναν και δηλώσεις στήριξης που επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες, όπως π.χ. στα Τρίκαλα, του βουλευτή και πρώην υπουργού, του Κώστα Σκρέκα που ήταν με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τώρα συντάσσεται με τον κ. Μεϊμαράκη που δίνει σημασία στο γεγονός ότι φθάνει στο δεύτερο γύρο με τη διαφορά των 11,3 μονάδων του πρώτου γύρου.

Ο κ. Μητσοτάκης, εν αντιθέσει με το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη που θεωρούν ότι θα κερδίσει ο πρώην πρόεδρος, εκτιμά ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες μιας μεγάλης εσωκομματικής ανατροπής, με το επιχείρημα ότι υπάρχει το 60% της βάσης που ζήτησε στον πρώτο γύρο την ανανέωση και αυτό θα καταγραφεί, όπως λέει, και την Κυριακή.

Μένει να φανεί όμως πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το εκλογικό σώμα έχει μέσο όρο ηλικίας τα 55 χρόνια και η μάχη των δυο επιτελείων αφορά το μέτωπο της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της συμμετοχής (σ.σ. η αποχή ευνοεί τον πρώτο του πρώτου γύρου κ. Μεϊμαράκη).

Καθοριστικός παράγοντας είναι η πολιτική προίκα του κ. Τζιτζικώστα (σ.σ. μίλησε για ψήφο κατά συνείδηση, αλλά έκλινε ελαφρά προς τον κ. Μητσοτάκη) και του Άδωνι Γεωργιάδη που συντάσσεται ανοικτά με τον κ. Μητσοτάκη.

Ενόψει των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης μέσω twitter, σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση…Η Ν.Δ. είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο»» ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την ψήφο των πολιτών με μήνυμά του, στο οποίο υπάρχει ο τίτλος «ψηφίζουμε Πρωθυπουργό». «Ζητώ την ψήφο σου για να κάνουμε πάλι τη Ν.Δ. μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη». Ιδιαίτερη σημασία είχε, στη σκιά της στήριξης των καραμανλικών προς τον κ. Μεϊμαράκη η αναφορά του, ότι αγωνίζεται από τα 15 του χρόνια στις τάξεις της Ν.Δ., έχοντας ως όπλο την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Ναι είμαι χρήσιμος στη χώρα μου και να διαφυλάξω την ευρωπαϊκή της πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.