Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Οι πέντε μεγάλες προκλήσεις του Μητσοτάκη


Οι πέντε μεγάλες προκλήσεις του Μητσοτάκη

Πηγή: newpost.gr-Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
Πέντε μεγάλες προκλήσεις περιγράφει για την επόμενη περίοδο ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να ξαναθέσει την παράταξή του σε τροχιά εξουσίας: ανάκτηση της τρωθείσας αξιοπιστίας της ΝΔ, οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, δυναμική και υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις, εσωκομματική ηρεμία και ισορροπία και πετυχημένη διεύρυνση προς τις δυνάμεις που δεν είχαν στηρίξει ΝΔ και κινούνται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής και Δημιουργικής Ελλάδας.

Αν και το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα το κέρδισε στις 10 Ιανουαρίου, κάνοντας την μεγάλη έκπληξη, απέναντι σε όλα τα προγνωστικά και επικρατώντας στη μάχη της διαδοχής έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καλείται πλέον να αποδείξει ότι ξέρει «να κρατάει το τιμόνι», να καθοδηγεί ένα πλήρωμα που προς το παρόν νιώθει απομονωμένο στο πέλαγος, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ίχνος ξηράς.
Παρά την πρώτη δημοσκόπηση που έδειξε τη Ν.Δ. μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος, αφού αυτή τη στιγμή είναι λογικό να υπάρχει θετικό κλίμα σε τμήμα της κοινωνίας. Μένει όμως να σχηματοποιηθεί πλήρως η νέα ομάδα της Ν.Δ. και να παρουσιάσει σαφές κυβερνητικό στίγμα, πέρα από το δίπολο που έχει θέσει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, δηλ. «αλήθεια έναντι του λαϊκισμού-αμοραλισμού».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης που παρέλαβε πριν μια εβδομάδα ένα κόμμα σχεδόν διαλυμένο και με τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία αναγνώρισε και ο ίδιος στην πρώτη του ομιλία στην Κ.Ο., όπου και έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του για το πώς θα κινηθεί, πρέπει άμεσα να επανεκκινήσει τη Ν.Δ.
Παράλληλα, θα πρέπει να επανασυγκολλήσει τα κομμάτια της ΝΔ, να αναδιαρθρώσει τη δομή του, να βρει το σημείο επαφής και συμπόρευσης με δυνάμεις του κέντρου και της λεγόμενης κατά τον ίδιο Δημιουργικής και παραγωγικής Ελλάδας και άμεσα να γίνει, ως τις αρχές του Απριλίου, στα πλαίσια του σχεδίου «111 ημέρες», το τακτικό συνέδριο, στο οποίο θα πρέπει να κυριαρχήσει σε ιδεολογικό επίπεδο εκλέγοντας ταυτόχρονα κομματικά όργανα της απολύτου επιρροής του.
Οι πρόσφατες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, δηλ. η ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. αλλά και οι αποφάσεις του για την συγκρότηση των νέων οργάνων, δείχνουν ότι δύσκολα θα αμφισβητηθεί από το εσωτερικό του κόμματός του, αν βεβαίως αποφεύγει και λάθη στρατηγικής.
Στις νευραλγικές θέσεις του κόμματος τοποθετεί πρόσωπα που δεν τον στήριξαν, αναθέτοντας ορισμένους τομείς σε στελέχη που στήριξαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δείχνοντας στην πράξη ότι επιθυμεί την ενότητα.
Το πρώτο στοίχημα λοιπόν του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη αδιαφορώντας για δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένταση.
Πολύ σύντομα θα αρχίσει να ξεδιπλώνει τις θέσεις του κόμματος και για άλλα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον και η καθημερινότητα του πολίτη, κ.α.
Ταυτόχρονα προγραμματίζει κινήσεις δυναμικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που εμφανίζει σημάδια σημαντικής φθοράς, σε μία ακόμη επιχείρηση να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του.
Επίσης, θα προετοιμάσει σιγά-σιγά την διεύρυνση του κόμματος προς δυνάμεις του κέντρου, όπως στελεχών του Ποταμιού και τμήματος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που βλέπουν πολύ θετικά τη νέα ηγεσία της Ν.Δ., αν και χρειάζεται δρόμος για να επέλθει συμπόρευση.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δείχνει πάντως να μη βιάζεται, γνωρίζοντας ότι έχει αρκετό χρόνο μπροστά του για να επαναφέρει κλίμα ηρεμίας στην παράταξή του, ενώ τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι δυο αντιπρόεδροι, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης και εντός της εβδομάδας οι τομεάρχες και συντονιστές, η εκλογή των οποίων θα γίνει στην Κ.Ο.
Ταυτόχρονα θα αρχίσει η προετοιμασία του συνεδρίου και θα συζητηθούν οι άξονες του νέου προγράμματος του κόμματος που θα συνταχθεί με κεντρική ευθύνη του Κ. Χατζηδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.