Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Καλά ο Τριανταφυλλίδης δεν ήξερε, αλλά είναι δυνατόν ο Φορτσάκης να αγνοεί το Σύνταγμα;

Χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τριανταφυλλίδης, βγήκε δημοσίως και έκανε μια περίεργη πρόταση για να πληρώνιουν δίδακτρα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι γονείς των μαθητών, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.
Η πρόταση επικρίθηκε γιατί, συν τοις άλλοις αντιβαίνει σε διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρουν ότι η παιδεία είναι δωρεάν
Συγκεκριμένα στο άθρο 16, παρ. 4, το Σύνταγμα αναφέρει τα εξής: "Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια".

Κατά καιρούς είχε διατυπωθεί η πρόταση να είναι επί πληρωμή τουλάχιστον τα μεταπτυχιακά ή να επιβαρύνονται με ένα ποσό όσοι διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητα πέραν των προβλεπομένων ετών της κάθε Σχολής. Προτάσεις, ομολογουμένως, οι οποίες θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και με το ισχύον Σύνταγμα, ώστε να καλυφθούν κάποια έξοδα λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πρόταση όμως για επί πληρωμή πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν είχε τολμήσει να υποβάλλει ούτε ο super duper  νεοφιλελεύθερος Θάνος Τζίμερος!!!
Η πρόταση λοιπόν μας προέκυψε από τον συριζαίο κ. Τριανταφυλλλίδη, ο οποίος με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, όφειλε, τουλάχιστον, να γνωρίζει τι λέει το Σύνταγμα της πολιτείας την οποία εκλήθη να υπηρετεί ως Βουλευτής.
Βέβαια, κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι "πολλά ζητάω". Ίσως...
Αλλά σίγουρα εξεπλάγην - και στην περίπτωση αυτή δεν ζητάω πολλά- όταν διάβασα σήμερα ότι ο πρώην πρύτανης του ΑΕΙ κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, βγήκε να στηρίξει αυτόν που αποδοκίμασε ακόμα και το κόμμα του, θεωρώντας όυσιαστικά ότι η πρόταση Τριανταφυλλίδη είναι μια πρόταση προς συζήτηση!!!
Και ίσως η πρόταση Τριανταφυλλίδη στα αυτιά κάποιων να ακούγεται ως καινοτόμα.
Δεν μπορεί όμως η συγκεκριμένη πρόταση να υιοθετείται- έστω κι έμμεσα- από πολιτικά πρόσωπα και πανεπιστημιακούς.
Και οι λόγοι είναι απλοί:
Πρώτον, δεν είναι δυνατόν ένας πολιτικός εν μέσω κρίσης, όταν οι μισοί Έλληνες δεν έχουν χρήματα να δώσουν στα παιδιά τους για αγοράσουν μια τυρόπιττα στο διάλειμμα, να σκέφτονται καν, την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου.
Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν μια τέτοια πρόταση να υιοθετείται από πανεπιστημιακούς ή δημοσιογράφους, που θα έπρεπε να γνωρίζουν (τουλάχιστον οι πρώτοι) τι αναφέρει το Σύνταγμα για την συγκεκριμένη περίπτωση.
Τρίτον, όσον αφορά τον κ. Φορτσάκη, καλό θα ήταν πριν τοποθετείται σε τέτοια ζητήματα, άκρως νεοφιλελεύθερα, να μη παίρνει πρωτοβουλίες αλλά να περιμένει την επίσημη στάση του κόμματος, για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.

rigillis18.blogspot/ Παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.