Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Τι πρέπει να ξέρεις για τον Απόστολο Τζιτζικώστα πριν πας στις κάλπες- Μια αποκαλυπτική ανάλυση που αποκαλύπτει ότι είναι τέκνο του συστήματος που δήθεν πολεμάει αλλά και ένα κακέκτυπο τουΤσίπρα



Ήρθαν και οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, και ως καλός και ευσυνείδητος ψηφοφόρος, αποφάσισα κι εγώ να ενημερωθώ για τις τέσσερις επιλογές που έχουμε μπροστά μας ώστε να επιλέξω τον επόμενο Πρόεδρο και εν δυνάμει Πρωθυπουργό της χώρας που με αντιπροσωπεύει περισσότερο. Για τους Γεωργιάδη, Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είχα ήδη σχετικά συνολική άποψη, μιας και οι τρεις έχουν εκτεθεί εκτενώς εδώ και πολύ καιρό στη δημόσια ζωή. Αντίθετα, για τον κύριο Τζιτζικώστα ομολογουμένως δεν ήξερα πολλά. Άκουσα τις σύντομες δηλώσεις του και διάβασα την αρθρογραφία που τον παρουσίαζε ως τον
αντισυστημικό υποψήφιο που θα ξεφορτωθεί τις βαρονίες και τους παλιούς πολιτικούς. Από την προηγούμενη δράση του ως Περιφερειάρχη μόνο ένα περιστατικό για άνοιγμά του στη Χρυσή Αυγή θυμόμουν, χωρίς να είχα συγκρατήσει λεπτομέρειες. Έκατσα λοιπόν να ψάξω πληροφορίες, ξεκινώντας από το επίσημο βιογραφικό του.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Georgetown στη Washington, δούλεψε για τον Ρεπουμπλικάνο Ben Gilman στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου, και έκανε και ένα μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση και οικονομικά στο UCL στο Λονδίνο. Στα 23 του, άφησε πίσω το Κογκρέσο και τις πολιτικές επιστήμες,γύρισε στην Ελλάδα και σύμφωνα με το βιογραφικό του ίδρυσε μια φάρμα γαλακτοκομικών. Εντάξει, στην πραγματικότητα η επιχείρηση ήταν οικογενειακή, όχι ατομική όπως αφήνει να εννοηθεί, αλλά δε βαριέσαι, εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα είναι κι αυτή. Στα 27 του έγινε πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του “πρώτου κέντρου έρευνας και πολιτικής ανάλυσης στο χώρο της φιλελεύθερης σκέψης και ιδεολογίας στην Ελλάδα.” Το διάβασα και σκέφτηκα “λίγο μικρός δεν ήταν για να γίνει πρόεδρος;“, αλλά και πάλι είπα δε βαριέσαι, τουλάχιστον είναι φιλελεύθερος.
Στην επόμενη πρόταση που διάβασα η παραπάνω απορία επανήλθε δριμύτερη. Το 2007 εξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε ηλικία 29 χρονών, και ακολούθησαν έκτοτε πληθώρα δημοσίων θέσεων και αξιωμάτων, με πιο πρόσφατο αυτό του Περιφερειάρχη. Όπα, για στάσου λίγο. Για να γίνει κανείς βουλευτής σε τόσο μικρή ηλικία, και ειδικά σε μια εκλογική περιφέρεια όπως η Α’ Θεσσαλονίκης, κατά 99% ή από κομματική νεολαία θα είναι ή από τζάκι. Επειδή από όσο γνωρίζω το Georgetown δε διαθέτει ΔΑΠ-ΝΔΦΚ , λογικά ισχύει το δεύτερο. Περιέργως το επίσημο βιογραφικό δεν αναφέρει τίποτα για την οικογενειακή καταγωγή του, αλλά ας είναι καλά το Google και οι πληροφορίες βρίσκονται.
Να λοιπόν πιο ακριβώς είναι το “τζάκι” του Απόστολου ΤζιτζικώσταΟ παππούς και ο πατέρας του ήταν και οι δύο βουλευτές και υπουργοί, με εκτενές κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό έργο. Μάλιστα, το τελευταίο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε ο πατέρας του, Γεώργιος Τζιτζικώστας, ήταν αυτό της Μακεδονίας-Θράκης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επίσης, διατηρούσε και πολύ στενές σχέσεις με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, σε βαθμό που ο Κωνσταντίνος εξασφάλισε τετράωρη άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να παρευρεθεί ο ίδιος στην κηδεία του πρώην Υπουργού το 2000. Τέλος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ανιψιός του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Συγκεκριμένα, η μητέρα του Μπουτάρη είναι ξαδέρφη της γιαγιάς του Τζιτζικώστα.

Εδώ οφείλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Δε θεωρώ αρνητικό (ή θετικό) από μόνο του το γεγονός πως ένας πολιτικός προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Ο καθένας θα πρέπει να κρίνεται για το έργο του, και αν η οικογενειακή καταγωγή το επηρέασε θετικά ή αρνητικά θα το αποφασίσουν οι πολίτες ως ένα από τα πολλά κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλέξουν. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής απλό: πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως νέος και αντισυστημικός που “θα αποστρατεύσει δύο γενιές βαρώνων” ένας πολιτικός που αποτελεί τον ορισμό του συστημικού, πολλώ δε μάλλον όταν συνυποψήφιοι του που προέρχονται αντίστοιχα από πολιτικά τζάκια δεν απολαμβάνουν καμίας τέτοιας προνομιακής αμνησίας των μέσων όσον αφορά τα επίθετά τους. Δεν νομίζω ότι, από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει έστω μία συνέντευξη στην οποία δεν έχει ερωτηθεί για το επώνυμό του.
Πέρα όμως από το οικογενειακό σκέλος της συστημικότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα, ας δούμε λίγο και το κομματικό σκέλος σε επίπεδο μηχανισμών και στήριξης. Εδώ έχουν συμβεί ορισμένα περιστατικά που, σε αντίθεση με το επώνυμο κάποιου, αποτελούν συνειδητές επιλογές του υποψηφίου και μας βοηθούν να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα.
Από τη μέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, άρχισαν να εμφανίζονται στον τύπο παραπολιτικά δημοσιεύματα ότι, πριν την ανακοίνωση, ο Απόστολος Τζιτζικώστας συνάντησε τον Κώστα Καραμανλή για να του εκφράσει από κοντά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ο Καραμανλής τον παρότρυνε να μην κατέβει λόγω του βουλευτικού ασυμβίβαστου μέχρι το 2019 αλλά ο Τζιτζικώστας, όντας αντισυστημικός, αγνόησε την παρότρυνση και βγήκε μπροστά. Αυτή η ιστορία χρησιμοποιήθηκε κατά βασιν για να ενισχύσει την εικόνα της δήθεν αποστράτευσης των βαρώνων που συμβολίζει η υποψηφιότητά του. Καταρχήν, το ότι αυτή η ιστορία δεν έχει διαψευσθεί από τον ίδιο τον Τζιτζικώστα είναι στην καλύτερη άκομψο και στη χειρότερη προσβλητικό προς τον πρώην Πρωθυπουργό. Κυρίως, όμως, είναι αποκαλυπτικό για το χαρακτήρα του υποψηφίου το ότι αφήνει να επικαλείται (έστω και αρνητικά) το όνομα του Καραμανλή στην υποψηφιότητά του. Αν όντως έχει σκοπό να κάνει στην άκρη τους βαρώνους, γιατί έτρεξε να τους ζητήσει την άδεια να κατέβει; Και αν είχε λάβει διαφορετική απάντηση από τον Κώστα Καραμανλή, θα είχε αφήσει αδιάψευστη την είδηση ότι ο Καραμανλής τον στηρίζει ή θα το διέψευδε, εκμεταλλευόμενος όμως παρασκηνιακά ό,τι μπορεί να σημαίνει για μια υποψηφιότητα η στήριξη του πρώην Πρωθυπουργού;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ίσως μπορεί να εκμαιευτεί από το πώς έχουν αντιμετωπιστεί από τον υποψήφιο Πρόεδρο όλες οι άλλες δηλώσεις στήριξης που έχει λάβει.Μέχρι στιγμής έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα βουλευτές (Ασημακοπούλου, Μηταράκης, Σκρέκας, Κεδίκογλου, Κατσανιώτης) πάρα πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της Νεολαίας της ΝΔ, ο Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με πολλές φιλοβασιλικές οργανώσεις, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος και Κώστας Ζουράρις αλλά και ο Βασίλης Λεβέντης, μέχρι και ο Λάκης Λαζόπουλος! Όλες αυτές τις δηλώσεις στήριξης ο Απόστολος Τζιτζικώστας τις έχει δεχτεί απλόχερα, που με κάνει να ξαναρωτήσω: Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αντισυστημικός από οποιονδήποτε ένας υποψήφιος που έχει τόσο μεγάλο μέρος του κομματικού και πολιτικού μηχανισμού επισήμως με το μέρος του; Για να μην συμπεριλάβουμε και πάρα πολλά κορυφαία στελέχη για τα οποία γράφεται ότι τον στηρίζουν κι ας μην το έχουν δηλώσει δημοσίως ακόμη.

Μιας και μιλάμε για το σύστημα, εδώ επιβάλλεται ξεχωριστή παράγραφος για τον εθνικό μας προπαγανδιστή, Λάκη ΛαζόπουλοΓράφει στην προσωπική του ιστοσελίδα:
“Ο Τζιτζικώστας είναι το μόνο εναπομείναν σκαλοπάτι για τους συντηρητικούς προκειμένου να περάσουν στην νέα εποχή. Είναι άφθαρτος, δεν έχει γίνει νούμερο στις τηλεοράσεις, δεν έχει βγάλει πουκάμισα, γραβάτες και δεν έχει κάνει χαζολεβεντιές, δεν είναι μέσα στο κοινοβούλιο της λέρας, και τα έχει καταφέρει και μόνος του. Για δεξιό και ολίγον βασιλικό είναι μια χαρά προσόντα.”
Κοίτα να δεις αγάπη ο Λάκης για τον Τζιτζικώστα. Εδώ βέβαια δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο Λάκης πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν “τα έχει καταφέρει και μόνος του” αλλά προέρχεται από τεράστιο πολιτικό τζάκι; Δεν ενημερώθηκε ότι ήταν στο “κοινοβούλιο της λέρας” από το 2007 μέχρι το 2009; Μετά από τόσο καιρό που ο Λάκης εξυμνεί τον Αλέξη Τσίπρα και καθυβρίζει χυδαία τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της, ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος να γίνει Πρόεδρός της ο Τζιτζικώστας;
Θα πει κανείς, καλά όλα αυτά, τι σε πειράζει εσένα να τον στηρίζουν όσοι τον στηρίζουν, αν όντως είναι ο πιο κατάλληλος για την προεδρία; Ας προσπεράσουμε προς στιγμήν την επικοινωνιακή υποκρισία και τον ετεροπροσδιορισμό από τους υποστηρικτές του(δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι) που ανέδειξα, και ας δούμε τι ακριβώς πρεσβεύει ο Τζιτζικώστας. Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο εύκολο γιατί, από την ώρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, δεν έχει δώσει ούτε μισή συνέντευξη αλλά έχει αρκεστεί σε σύντομες, τυποποιημένες δηλώσεις. Ένας άνθρωπος που μπορεί μεθαύριο να γίνει Πρωθυπουργός πώς και πότε ακριβώς σκοπεύει να εξηγήσει στους πολίτες τις θέσεις του; Και τα ερωτηματικά αυξάνονται, αν λάβουμε υπ’ όψιν ορισμένες προηγούμενες τοποθετήσεις του κατά την περιφερειαρχία του.
Ξεκινώντας από οικονομικά θέματα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν για τις δύο κορυφαίες επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία. Στις 16 Απριλίου 2014 είχε πει για το θέμα του ΟΛΘ:
Είμαστε κατά της πώλησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και υπέρ της παρουσίας στρατηγικού επενδυτή σε τομείς της λειτουργίας του λιμανιού όπου τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να το βοηθήσουν να αναπτυχθεί, σε καμία όμως περίπτωση δεν συμφωνούμε με την πώληση των μετοχών του Οργανισμού.”
Δηλαδή τι ρόλο ακριβώς θα βάραγε ο “στρατηγικός επενδυτής” χωρίς να διαθέτει μετοχές; Λίγες μέρες μετά, στις 22 Μαΐου 2014 τοποθετήθηκε και για την επένδυση στις Σκουριές:
“Δεν μπορούμε να πούμε ναι σε επενδύσεις που πιθανό να βλάπτουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.”
Και οι δύο δηλώσεις είναι επιπέδου Τσίπρα και Σκουρλέτη, όχι ενός αυτοαποκαλούμενου φιλελεύθερου πολιτικού. Εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις απόψεις για θέματα επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων; Και τα διάφορα στελέχη που τον στηρίζουν, όπως ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης που είχε εργαστεί υπέρ των επενδύσεων αυτών, το κάνουν γνωρίζοντας τις απόψεις του αυτές;
Στο ζήτημα του είδους της αντιπολίτευσης που σκοπεύει να ασκήσει, ενδεικτική είναι η τοποθέτησή του υπέρ της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στις 14 Φεβρουαρίου 2015:
Θα έπρεπε όλοι να είμαστε μαζί με την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει. Προσωπικά στηρίζω την κυβέρνηση αυτή με όλες μου τις δυνάμεις στη μάχη που δίνει και εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα.
Ήταν τότε οι μέρες που το διεθνές τουρνέ “αξιοπρέπειας” Τσίπρα-Βαρουφάκη βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, κάτι που τελικά οδήγησε στην απόλυτη απομόνωση της χώρας και στα τραγικά περιστατικά που ζούμε σήμερα, με τις κλειστές τράπεζες και με το μακράν χειρότερο μνημόνιο. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ένιωσε πως αυτό που έπρεπε να κάνει ως μέλος της αντιπολίτευσης ήταν να δώσει νομιμοποίηση στις καταστροφικές επιλογές του τότε Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών. Άραγε εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτή ήταν η σωστή επιλογή ή αναγνωρίζει την τεράστια αστοχία της τοποθέτησής του; Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έτσι σκοπεύει να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα; Στηρίζοντας τον όταν διαπράττει εγκληματικά λάθη εις βάρος της χώρας;

Θυμάστε εκείνο το περιστατικό με τη Χρυσή Αυγή που ανέφερα στην αρχή; Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου το 2013 στη Θεσσαλονίκη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε στην εξέδρα των επισήμων και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στο σάλο που ξέσπασε από την πράξη του αυτή απάντησε ως εξής:
“Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από έμενα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.”
Και προσέξτε, η απαράδεκτη αυτή εξίσωση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή έγινε τον Οκτώβριο του 2013, ένα μήνα μόλις μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Για την ιστορία, τη δήλωση αυτή καταδίκασε από την πλευρά της τότε κυβέρνησης ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και νυν υποστηρικτής Τζιτζικώστα, Σίμος Κεδίκογλου.
Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά λόγω της μεγάλης στήριξης που έχει λάβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας από ακροδεξιά, περιθωριακά και γενικώς λούμπεν στοιχεία της πολιτικής σκηνής. Στη μάχη για την Περιφέρεια το 2014, όπου κατέβηκε ως αντάρτης απέναντι στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίαςστηρίχθηκε επισήμως από τους ΑΝΕΛ. Τώρα έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Νικολόπουλος και ο Ζουράρις. Ο πρώτος μάλιστα έχει δηλώσει επανειλημμένως πως αν εκλεγεί ο Τζιτζικώστας τότε είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλειστεί ή διαψευσθεί δημοσίως κάτι τέτοιο από την πλευρά του περιφερειάρχη, που προφανώς εγείρει το ερώτημα: Στη Νέα Δημοκρατία που ονειρεύεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, υπάρχει χώρος για ακροδεξιούς και ομοφοβικούς όπως ο Νίκος Νικολόπουλος;
Τελευταίο και σημαντικότερο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο ζήτημα της υποψηφιότητας του, αυτό του κοινοβουλευτικού ασυμβίβαστου μέχρι το 2019. Είναι νομικώς ξεκάθαρο ότι, λόγω του ότι είναι περιφεριάρχης, δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μέχρι να λήξει η θητεία του, ακόμα και αν παραιτηθεί. Έστω λοιπόν πως γίνεται αρχηγός στις 29 Νοεμβρίου, μετά τι γίνεται; Ποιόν θα τοποθετήσει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πώς θα εγγυηθεί ότι θα γίνει αποδεκτός από τους υπόλοιπους βουλευτές; Πώς και πού θα συναντάει ο Τζιτζικώστας τον Αλέξη Τσίπρα;Στο περιστύλιο της Βουλής; Στο δρόμο; Στα κανάλια; Είναι προφανές ότι το ασυμβίβαστο δημιουργεί εξ ορισμού σοβαρά εμπόδια, και είναι χαρακτηριστικό πως και σ’αυτό το θέμα, όπως και στα υπόλοιπα που ανέφερα ήδη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ακολουθήσει μια στρατηγική σιωπής και “δημιουργικής ασάφειας”.
Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για να βρει η Νέα Δημοκρατία το λεγόμενο “αντι-Τσίπρα”, μέχρι στιγμής ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίζει την εικόνα ενός κακέκτυπου, δεξιού Τσίπρα: Παρουσιάζεται ως νέος, αυτοδημιούργητος και αντισυστημικός ενώ στην πραγματικότητα είναι εντελώς παλαιοκομματικός, από τζάκι και παιδί του συστήματος, λαϊκίζει υπέρ συντεχνιακών αιτημάτων εις βάρος των επενδύσεων, κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή, και κυρίως σιωπά αντί να ξεκαθαρίζει τις θέσεις του σε σημαντικά ζητήματα, στην προσπάθειά του να ψαρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Όλα αυτά τα έχει κάνει στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας, και, αν μου επιτρέπετε, τα έχει κάνει και με αρκετά πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όπως λέει και ένας φίλος, αυτά μας τα παν κι άλλοι που την είχαν πιο μεγάλη. Αν κάτι μας έμαθαν οι πρόσφατες εκλογές, είναι ότι ο κόσμος προτιμάει το πρωτότυπο από την απομίμηση, και αν ελπίζει ποτέ η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, σίγουρα δε θα το κάνει με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στο τιμόνι της.

1 σχόλιο:

  1. Το χειρότερο από όλα είναι να σε στηρίζει ο Λαζόπουλος. Πραγματική κατάντια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.