Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Δεκτή η ένσταση Γεωργιάδδη- Τέσσερις τελικά οι υποψήφιοι πρόεδροι

πηγή: Parapolitika.gr

Δεκτή έγινε τελικά, όπως αναμένονταν η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη. Μετά το σάλο που είχε ξεσπάσει από την τυπολατρική απόφαση του Ανδρέα Παπαμιμίκου να μην κάνει δεκτή την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη, επειδή κατατέθηκαν οι υπογραφές, οκτώ λεπτά μετά την λήξη της προθεσμίας, η ΚΕΦΕ συνεδρίασε εκ νέου και πήρε την απόφαση να κάνει δεκτή την
υποψηφιότητά του.
Μάλιστα στα γραφεία της ΝΔ βρέθηκε από νωρίς και ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Χθες, και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκε να κοπεί η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη.
Μάλιστα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε εκπρόθεσμη η συγκεκριμένη υποψηφιότητα:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα τρεις κλειστοί και σφραγισμένοι φάκελοι υποψηφιοτήτων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τα μέλη του κόμματος:
κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο - Βασίλειο του Ιωάννη
κ. Μητσοτάκη Κυριάκο του Κωνσταντίνου
κ. Τζιτζικώστα Απόστολο - Ιωάννη του Γεωργίου
Οι φάκελοι ανοίχτηκαν, ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλεπομένου, από τη διάταξη του άρθρου 10, παρ. 3, του Καταστατικού του Κόμματος, αριθμού των 50 υπογραφών μελών της Πολιτικής Επιτροπής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα καθενός από τους υποψηφίους.

Στη συνέχεια θα επακολουθήσει έλεγχος της εγκυρότητας της κάθε υπογεγραμμένης πρότασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο από 24 Σεπτεμβρίου 2015 Πρακτικό και Απόφαση αρ. 2 της ΚΕΦΕ και στο "Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, υποβολής και εκδίκασης ενστάσεων κατά υποψηφιοτήτων και ανακήρυξης των υποψηφίων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας", αντίγραφο του οποίου είχε παραδοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους.
Επιπλέον, η ΚΕΦΕ διαπίστωσε ότι υποβλήθηκε εκπρόθεσμα φάκελος υποψηφιότητας από το μέλος του κόμματος κ. Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη. Με ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΦΕ απέρριψε την εν λόγω υποψηφιότητα, λόγω του εκπροθέσμου της κατάθεσής της.

Πως αντέδρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Έντονη ήταν η αντίδραση του  Αδωνι Γεωργιάδης μόλις ενημερώθηκε το κόψιμο της υποψηφιότητάς του από την ηγεσία της ΝΔ.
Παράλληλα, αποκάλυψε,στο Twitter, ότι το έμαθε με άκοψο τρόπο, από τα δελτία ειδήσεων.
"Μαθαίνω από τις Ειδήσεις ότι έκοψαν για τα λίγα λεπτά καθυστέρησης την υποψηφιότητά μου. Εάν αυτό είναι αλήθεια λυπούμαι πραγματικά", ανήρτησε στο λογαριασμό του στο twitter.
Και αμέσως μετά ανακοίνωσε:
"Κατεβαίνω στην Συγγρού και θα ζητήσω δημόσια δήλωση των συνυποψηφίων μου, οι οποίοι είμαι βέβαιος ότι διαφωνούν!".
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στιγμές αργότερα, μετέβη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Συγγρού προκειμένου να υποβάλει ένσταση για τη μη έγκριση της υποψηφιότητάς του.
"Εγώ κατάλαβα ότι όλα είναι εντάξει.  Όταν έφτασα μου είπαν μην μπείτε μέσα γιατί είστε εκπρόθεσμος. Συνεδρίασαν είκοσι λεπτά και μετά με φώναξαν και μου είπαν ότι εξετάζεται ο φάκελος. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν", τόνισε.
"Στο αυτοκίνητο πληροφορήθηκα, όχι από το κόμμα μου δυστυχώς, αλλά από δημοσιογράφους, ότι απορρίφθηκε η υποψηφιότητά μου, γιατί ήρθα καθυστερημένος 6-8 λεπτά. Ζήτω συγγνώμη για την καθυστέρηση, έπεσα σε κίνηση στο δρόμο. Τη ΝΔ την αγαπάμε. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα προστατεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Μίλησα με τους κ.κ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, οι οποίοι διαφωνούν με αυτή την απόφαση της ΚΕΦΕ και ζητούν να την επανεξετάσει. Δεν έχω βρει τον κ. Μητσοτάκη ακόμα, αλλά είμαι βέβαιος ότι έχει την ίδια άποψη", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι πρώτες αντιδράσεις εντός ΝΔ για την απόρριψη της υποψηφιότητας Άδωνι
Εν τω μεταξύ έχει ξεσπάσει σάλος στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το "κόψιμο" του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς στελέχη του κόμματος δείχνουν την αντίθεσή τους με αυτή την απόφαση.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε τα εξής: "Αψυχολόγητη, λαθεμένη και τραυματική για τη ΝΔ απόφαση. Ελπίζω να την αλλάξουν αμέσως".
"Δεν συμφωνώ με την απόρριψη της υποψηφιότητας Γεωργιάδη... Υπερβολική προσκόλληση στον τύπο από την ΚΕΦΕ...", έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter, ο οποίος νωρίτερα είχε σημειώσει πως "ευτυχώς έγινε αποδεκτή η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη. Η τυπολατρία δεν μπορεί να επικρατήσει της ουσίας. Καλή δύναμη σε όλους μας!".
"Διαφωνώ με τον αποκλεισμό του Άδωνι Γεωργιάδη. Πρέπει να του επιτραπεί να είναι υποψήφιος εφόσον έχει τις απαιτούμενες υπογραφές", έγραψε από τη μεριά του ο κ. Τζιτζικώστας.
Πυρά κατά της απόφασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής εξαπέλυσε από τη μεριά του ο κ. Βαρβιτσιώτης. "Απαράδεκτη η απόφαση για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η δημοκρατία κερδίζει στο διάλογο και όχι στην τυπολατρία", έγραψε στο twitter.
Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο που έκανε ο Βασίλης Κικίλιας: "Οι πρακτικές αυτές δεν συνάδουν με το πνεύμα της παράταξης μας. Επιτέλους εκεί στη Συγγρού ακούστε τη κοινωνία!".
O Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Γεωργιάδη πρέπει να γίνει δεκτή: "Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη. Σεβαστό το γράμμα του νομού, αλλά τώρα προέχει η ουσία".
O Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε το εξής: "Έγκαιρα μίλησα για την αναδυόμενη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Η ενότητα γίνεται πλέον το μεγάλο ζητούμενο".
Στο πλευρό του Άδωνι Γεωργιάδη τάχθηκε με δηλώσεις του στα parapolitika.gr και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, "η τυπικότητα της διαδικασίας υπάρχει για να προστατεύει τα δικαιώματα των υποψηφίων".
Παράλληλα, έδωσε μια άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας ότι εάν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι συμφωνούν, τότε δεν υπάρχει επί της ουσίας πρόβλημα να κάνει αποδεκτή η ΚΕΦΕ την υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη.
Η θέση του Ευάγγελου Αντώναρου για το ζήτημα ήταν η εξής: "Πάνω απ' όλα η ενότητα της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Αψυχολόγητες ενέργειες και μικρόψυχες αποφάσεις, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν σε αυτή τη κατεύθυνση".
Λίγο αργότερα ακολούθησε σκληρό tweet από την Ντόρα Μπακογιάννη για το κόψιμο Άδωνι, με προσωπική αναφορά μάλιστα στον Ανδρέα Παπαμιμίκο στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.
H βουλευτής της ΝΔ έγραψε συγκεκριμένα: "Λάθος κ. Παπαμίκο και μέλη της επιτροπής, αν κόψατε τον Άδωνι Γεωργιάδη για 6 λεπτά, βλάψατε την παράταξη. Ελπίζω να κάνετε δεκτή την ένσταση. ΝΜ".
Nωρίτερα και κυριολεκτικά στο παρά πέντε βρήκε τις 50 υπογραφές ο Άδωνις Γεωργιάδης για να καταθέσει υποψηφιότητα προλαβαίνοντας οριακά τη λήξη της προθεσμίας.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.