Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Να επιστρέψουμε στην ουσία της πολιτικής

Τώρα που οι μύθοι ηττήθηκαν και ο διχασμός σε "ελληναράδες" και "προδότες" ενταφιάστηκε άδοξα, μπορούμε επιτέλους να επιστρέψουμε στην ουσία της πολιτικής, που δεν ήταν ποτέ η διαπραγμάτευση. Η ουσία της πολιτικής είχε για πάντα, για τους φιλελεύθερους όπως εγώ, τρία στοιχεία:
1. Πόσος χώρος θα υπάρχει για την ιδιωτική οικονομική και κοινωνική δράση (αυτό που εμείς ονομάζουμε μέγεθος του κράτους), ώστε η οικονομία και κοινωνία να σηκωθούν και πάλι όρθιες.
2. Πόσο αποτελεσματικά θα λειτουργεί το ίδιο το κράτος. Αν θα

είναι το κράτος αραμπάς, (το οποίο π.χ. έχει αποτύχει να εισάγει π.χ. ηλεκτρονική υπογραφή για τις λειτουργίες του και τις σχέσεις του με τους πολίτες), ή ένα κράτος που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την τεχνολογία και τις σύγχρονες μορφές διοίκησης για να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους τομείς που υπάρχει απόλυτη ανάγκη για την παρουσία του.
3. Πόσο δίκαιη είναι η ίδια η λειτουργία του κράτους. Σε δύο επίπεδα: (α) Στο επίπεδο του εξορθολογισμού. Δηλαδή της καταπολέμησης φαυλότητας, του ρουσφετιού, των συντεχνιακών και άλλων ρυθμίσεων προς όφελος των πολιτικά ισχυρότερων, αλλά και της καλής λειτουργίας των αγορών (έτσι ώστε οι οικονομικά ισχυρότεροι να μην απολαμβάνουν υπέρμετρο μερίδιο του παραγόμενου πλούτου από την επιχειρηματική τους δράση).(β) Στο επίπεδο της αναδιανομής του πλούτου, ώστε να διασφαλίζεται αλληλεγγύη για τους αδύνατους και κατά το δυνατόν ισότητα ευκαιριών για όλους.
Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια δεν συζητήσαμε τίποτα από αυτά. Οι φιλελεύθεροι, όπως εγώ, έχουν την ευθύνη να τα φέρουν και πάλι στο προσκήνιο. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αναγεννηθούν. Η αριστερά όπως αποδείχθηκε δεν έχει τίποτε να πει για το τι είναι εφικτό για τη χώρα. Τα εργαλεία της σοσιαλδημοκρατίας (κευνσιανές πολιτικές δανεισμού και κοινωνική οργάνωση με συλλογικότητες τύπου συνδικάτων), είναι στη σημερινή Ελλάδα απολύτως αχρηστευμένα. Η δική μας ευθύνη είναι συνεπώς πολύ μεγαλύτερη.
Η χώρα χρειάζεται μια φιλελεύθερη αναγέννηση, πάνω στην οποία να δομήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που να υπερβαίνει τον σημερινό διχασμό (ταξικό και γενεών), που διαλύει την κοινωνική συνοχή και την πολιτική αποτελεσματικότητα στη χώρα. Δεν το εννοώ ιδεολογικά (ο όρος είναι άλλωστε πολυσυκοφαντημένος και η κοινωνία εξουθενωμένη για να μπει σε τέτοιες διαμάχες), αλλά σε ό,τι αφορά την ουσία της πολιτικής. Γιατί επιτέλους πρέπει να συζητήσουμε για την ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.