Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ο Σαμαράς προτείνει στον Τσίπρα κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να αποφευχθεί το Grexit, χωρίς, όμως, να μετέχουν οι δυο τους.


Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη σε μια ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο μνημόνιο με τους δανειστές.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές χωρίς να συμπεριλάβει στις λίστες εκείνους που αντιτίθενται στη νέα συμφωνία ώστε το κόμμα του να απαλλαγεί από τα ακροαριστερά αντιευρωπαϊκά στοιχεία, αλλά στην περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες μόνο αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Ωστόσο μια χθεσινοβραδυνή εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα  καθώς ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή που έδωσε από τις Βρυξέλλες για το Crash πρότεινε στον κ. Τσίπρα σε περίπτωση που απολέσει τη δεδηλωμένη να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς να συμμετάσχουν ούτε ο ίδιος ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο περιοδικό Crash, ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή το ενδεχόμενο απώλειας της δεδηλωμένης, τόνισε πως θα πρέπει να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, χωρίς τον κ. Τσίπρα.

Ερωτηθείς για το εάν θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως «αν ο κ. Τσίπρας έχανε την δεδηλωμένη, ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός. Δική μου επιδίωξη δεν είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από την σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα, γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Κι αν απολεσθεί η δεδηλωμένη, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ. Τσίπρας, με όσους δικούς του συμφωνούν, να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας».

Η δημόσια αυτή δήλωση δημιουργεί νέα δεδομένα και για να οδηγηθούμε πλέον σε εκλογές απαιτείται δήλωση και του κ. Τσίπρα ότι το κόμμα του αρνείται τη «μεγάλη συμμαχία» με τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης που ως σκοπό θα έχει την ψήφιση και την εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές ώστε η χώρα να μη χρεοκοπήσει και οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης.

Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αρνηθεί την πρόταση του κ. Σαμαρά, αν φυσικά απολέσει τη δεδηλωμένη, θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και για όσα δεινά προκύψουν και για την Ελλάδα και για το λαό.

Rigillis18.blogspot/ Παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.