Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Τελεσίγραφο Ομπάμα στον Τσίπρα για συμβιβασμό- Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών προειδοποιεί την Ελλάδα για τις επιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης



Τελεσίγραφο έστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα και οι Αμερικανοί μέσω του υπουργού  Οικονομικών κ. Λιού, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό του ζήτησε να κάνει υποχωρήσεις για να υπογραφεί η συμφωνία, ενώ ουσιαστικά τον προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην παγκόσμια οικονομία.
Η παρέμβαση Λιού έγινε κατ’ εντολή Ομπάμα, μόλις δύο 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης και δείχνει ότι
και οι Αμερικανοί παύουν πλέον να στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση, αν αυτή, όπως διεμήνυσε ο κ. Λιού, δεν κάνει μία σοβαρή κίνηση για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές.
Μάλιστα, ο Τζακ Λιου- σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών- προειδοποίησε ότι τυχόν «αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τζακ Λιου, παραμένουν σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα, αναφερόμενοι στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών σημείωσαν ότι υπήρξε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεταν ότι στη συνομιλία εκφράστηκε η πρόθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι μετά τη χθεσινοβραδινή προειδοποίηση οι Αμερικανοί, θεωρούν πως ό,τι είχαν να κάνουν το έχουν ήδη πράξει και σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσουν τη σχέση τους με την Ευρώπη για χάρη της Ελλάδος.
Rigillis18.blogspot/ ΧΨΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.