Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ρεκόρ Σαμαρά: Στο 42% η διαφορά μεταξύ Πρωθυπουργού – Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- Η μεγαλύτερη στη μεταπολίτευση

Τη μεγαλύτερη διαφορά στη διάρκεια των 40 και πλέον ετών της μεταπολίτευσης, μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρουσιάζει η διαφορά καταλληλότητας μεταξύ Τσίπρα και Σαμαρά, για τη θέση του πρωθυπουργού. Που σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς πέτυχε κάτι που κανείς μέχρι σήμερα αρχηγός της ΝΔ δεν έχει πετύχει (!!!) πραγματοποιώντας αρνητικό ρεκόρ.

Η διαφορά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της public Issue για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ, ανέρχεται στο 42% και, σύμφωνα με την άποψη εγκύρων πολιτικών παρατηρητών « είναι τόσο μεγάλη που καθιστά πλέον τον κ. Σαμαρά μη πρωθυπουργίσιμο». Αυτό σημαίνει, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι «στην κατρακύλα του ο κ. Σαμαράς παρασύρει στο βάραθρο και τη ΝΔ, και την οδηγεί σε επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις».
Παράλληλα η διαφορά δημοτικότητας μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη και φθάνει στο 50%, με τον κ. Σαμαρά να έπεται ακόμα και του ΓΓ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα κατά 14%
Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Αλ. Τσίπρας έχει 78% δημοτικότητα. Ακολουθεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος με 46% (μείωση 5 μονάδες), ο Σταύρος Θεοδωράκης με 45% (μείωση 2 μονάδες), ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 35% (5 μονάδες μείωση μέσα σε ένα μήνα), ο Αντώνης Σαμαράς με 28%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποχώρησε και από το 21% του Μαρτίου στο 19%, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει 9%.
  • Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αλ. Τσίπρας με 62% και ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς σε απόσταση 42 μονάδων (έχει 20%).
Από τα στοιχεία της Public Issue είναι φανερό πως η κυβέρνηση Τσίπρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι διεξάγει διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας. Παρά την επικοινωνιακή πίεση και το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα, το (υψηλό ποσοστό τού) 63% των πολιτών εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μόνο το 28% δεν εγκρίνει, ενώ το 3% δηλώνει “ούτε εγκρίνει ούτε δεν εγκρίνει” και το 6% δεν έχει γνώμη.
Υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό όσων εγκρίνουν τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα (από το 58% στο 63%).
Σε ό,τι αφορά το κύριο πρόσωπο που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, τον κ. Βαρουφάκη, το 55% τον στηρίζει (59% προ μηνός), ενώ το 43% δεν του έχει εμπιστοσύνη.
Επίσης το 51% των πολιτών αποτιμά θετικά και τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα, με το 36% να εκτιμά πως δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική και μόλις το 8% να την θεωρεί αρνητική.
Ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (44%) έχει θετική γνώμη για τη συνάντηση.
Η έρευνα της Public Issue είναι πανελλαδική και διεξήχθη σε δείγμα 1.004 ατόμων από τις 26 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας εκτιμάται ότι θα δώσουν το έναυσμα για νέο κύκλο εσωτερικών αμφισβητήσεων στη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ένα άτυπο moratorium λόγω των εορτών του Πάσχα. Και τούτο γιατί τα στελέχη της ΝΔ βλέπουν ότι ο κ. Σαμαράς τους παρασύρει στην πολιτική αφάνεια, άσχετα αν το καθένα εξ αυτών διατηρεί, σε προσωπικό επίπεδο, την εκτίμηση του εκλογικού σώματος ή μια σημαντική δημοφιλία. Και θυμίζουν ανάλογες καταστάσεις στο ΠΑΣΟΚ όπου σημαντικά και δημοφιλή στελέχη, όπως π.χ. η Άννα Διαμαντοπούλου, έμειναν εκτός πολιτικής επειδή το κόμμα τους καταβαραθρώθηκε.

Rigillis18.blogspot/ Ν. Δαυλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.