Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Βυζαντινό Χειρόγραφο με την ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου: Ένας ιστορικός “θησαυρός” εκτίθεται για πρώτη φορά ψηφιακά

Πηγή: https://thesstoday.gr (Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος)
Η ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί, μέχρι και σήμερα, πόλο έλξης για τους λάτρεις της ιστορίας, οι οποίοι θέλουν να μάθουν με ακρίβεια τα “βήματά” που ακολούθησε από τη γέννησή του, τις εκστρατείες του μέχρι και το θάνατό του.
Το χειρόγραφο 05 του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας αποτελεί ένα μοναδικό χειρόγραφο 384 σελίδων με τη διήγηση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τη γέννησή του μέχρι και το θάνατό του. Δημιουργήθηκε κατά το Μεσαίωνα, τον 14ο αιώνα, και αποτελούσε το “best seller” της εποχής μετά την Αγία Γραφή.

Στο χειρόγραφο περιγράφονται αναλυτικά τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, που κατέληξε στη μακρινή Ινδία, μεταφέροντας, μέχρι εκεί, τα ιδεώδη και τις αξίες του ελληνικού πνεύματος που διδάχτηκε από τον Αριστοτέλη.
Οι 250 σελίδες του χειρογράφου είναι εικονογραφημένες ενώ αποτέλεσε παραγγελία του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, Αλεξίου Γ’ Κομνηνού, και προοριζόταν για την προσωπική του βιβλιοθήκη. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς, το χειρόγραφο έπεσε σε οθωμανικά χέρια, με αποτέλεσμα να “χαραχθεί” με παλαιοθωμανική διάλεκτο, στην οποία γραφόταν η περίληψη κάθε σελίδας.
Το χειρόγραφο έκανε παγκόσμια “πρεμιέρα” στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται ψηφιακά ως Έκθεση μετά από συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας και της Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Μετά το τέλος της ΔΕΘ θα “ταξιδέψει” σε ολόκληρο τον κόσμο με σταθμούς την Κίνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τα Ιεροσόλυμα και την Αλεξάνδρεια.
Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ψηφιακά, μέσω iTable, ολόκληρο το χειρόγραφο ενώ προσφέρεται και σε τεχνολογία Virtual Reality, με την οποία δίνεται η δυνατότητα, φορώντας κανείς ειδικά γυαλιά να “μπει” μέσα στη βιβλιοθήκη, να μπορέσει να διαβάσει τρισδιάστατα το χειρόγραφο και να το ξεφυλλίσει ενώ διακρίνεται πολύ καθαρά κάθε λεπτομέρειά του.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να θαυμάσει το χειρόγραφο από όσο πιο κοντά γίνεται, καθώς ακόμη και αν υπήρχε το πρωτότυπο στο χώρο δε θα δινόταν η δυνατότητα σε κάποιον να το ξεφυλλίσει. Πέρα από τους δυο παραπάνω τρόπους παρακολούθησης, δίνεται η δυνατότητα και μέσω ενός βίντεο 11 λεπτών, το οποίο παρουσιάζεται μέσω προβολέα, να παρακολουθήσει κανείς οπτικοακουστικό υλικό για το χειρόγραφο με έναν πιο “κλασικό” τρόπο.
Η Έκθεση, την οποία αξίζει κανείς να επισκεφτεί για να δει τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από κοντά, θα φιλοξενείται στο “Αλεξάνδρειο Μέλαθρο” στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ μέχρι και την Κυριακή ενώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 ως τις 20:00.
Το χειρόγραφο αποτελεί έναν ιστορικό θησαυρό
Στην εικονογράφηση έγκειται η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου χειρογράφου, καθώς η διήγηση της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου προυπάρχει. Αποτελεί το μοναδικό εικονογραφημένο χειρόγραφο της εποχής του, γεγονός που καθιστά τεράστια την ιστορική του σημασία.
Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Πατρολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και υπεύθυνο της Έκθεσης, Χρήστο Αραμπατζή, ο οποίος μίλησε για τη μοναδικότητα του χειρογράφου: “Δεν υπάρχει παρόμοιο χειρόγραφο. Είναι το μοναδικό στον κόσμο. Αυτό το καθιστά σπουδαίο. Υπάρχουν χειρόγραφα με εικονογράφηση μικρότερης αξίας και μικρότερου μεγέθους. Το συγκεκριμένο διαθέτει 250 εικονογραφίες, καθώς ήταν ένα αυτοκρατορικό χειρόγραφο. Οι καλλιτέχνες που κάνουν την εικονογράφηση χρησιμοποίησαν φύλλα χρυσού. Τα χρώματα και η τεχνοτροπία του θυμίζουν καλλιτεχνικό κόσμημα, για αυτό είναι και μοναδικό στον κόσμο. Είμαστε τυχεροί που το 19ο αιώνα κάποιοι Έλληνες στη Βενετία κατάφεραν και το ενέταξαν στην περιουσία της αδελφότητας των Ελλήνων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.