Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Άσχημες οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ανησυχητικό στοιχείο για το Μαξίμου


Άσχημες οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ανησυχητικό στοιχείο για το Μαξίμου

Πηγή: liberal.gr- Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Διόλου ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα των κυλιόμενων ερευνών που διενεργούνται την περίοδο αυτή και πάντως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα ευρήματα που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία ρίχνουν “βαριά” την σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, η εικόνα που υπάρχει μετά τις
σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατέληξαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την γειτονική χώρα δεν είναι καλή για το κυβερνών κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία παγιωμένη διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αγγίζει τις 10 μονάδες, ενώ σε ορισμένες μετρήσεις την υπερβαίνουν.
Με άλλα λόγια το κυβερνών κόμμα δε δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ούτε μείωσης της διαφοράς, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση αντιστροφής του κλίματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων σε συνδυασμό με το εύρημα περί πεντακομματικής βουλής, το οποίο παραμένει σταθερό εξακολουθεί να κάνει την αυτοδυναμία της ΝΔ μία υπαρκτή πιθανότητα.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει τόσο την Χρυσή Αυγή όσο και τα κόμματα που παλεύουν να συγκροτηθούν δεξιότερα της ΝΔ να συμπιέζονται , κάτι το οποίο όμως δεν συμβαίνει με τους κομματικούς σχηματισμούς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ,που δείχνουν τάσεις ανόδου. Συμπίεση τέλος φαίνεται να καταγράφουν και τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής.
Το πιο ανησυχητικό όμως συμπέρασμα για τον κ.Τσίπρα από τις δημοσκοπήσεις δεν είναι αυτό της διψήφιας απόστασης στην πρόθεση ψήφου και της ευδιάκριτης διαφοράς που τον χωρίζει από την ΝΔ. Το πιο άσχημο σημάδι για το Μαξίμου είναι ο δείκτης συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται κοντά στο 60%. Αυτό το στοιχείο, το οποίο παραμένει κολλημένο στο συγκεκριμένο ποσοστό για αρκετά μεγάλο διάστημα, επιβεβαιώνει όλους όσοι επιμένουν πως το κόμμα του κ.Τσίπρα έχει πιάσει “ταβάνι”.
Μέρα με την μέρα λοιπόν και εφόσον οι τάσεις που καταγράφουν οι έρευνες επιβεβαιωθούν, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ξεκάθαρο: Tο πολιτικό σκηνικό βαραίνει επικίνδυνα για τον πρωθυπουργό, σε μία περίοδο που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες νωρίτερα από την συνταγματική λήξη της θητείας να παραμένει ισχυρότατο σενάριο, οι δημοσκοπήσεις αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία ημέρα, η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει την απαρχή της αντίστροφης μέτρησης για την λήψη των όποιων αποφάσεων του πρωθυπουργού. Αυτή δεν είναι άλλη από την 13η Μαρτίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ψηφοφορίας θα σημάνει την αρχή της περιόδου κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει για το είδος της πολιτικής ζαριάς που θα θελήσει να ρίξει. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που βλέπουν ραγδαίες εξελίξεις μετά την 13η Μαρτίου που φτάνουν μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών. Ομως όλα αυτά μένει να αποδειχτούν. Προς το παρόν ας κρατήσουμε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτηση περί εκλογών το Μάιο. “Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας” απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος, μία τοποθέτηση που προφανώς και δε διαψεύδει την πιθανότητα την άνοιξη να στηθούν κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.