Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η επιλογή - έκπληξη Μητσοτάκη που δίνει το στίγμα της διακυβέρνησής του


Η επιλογή - έκπληξη Μητσοτάκη που δίνει το στίγμα της διακυβέρνησής του

Πηγή: liberal.gr- Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στην πολιτική υπάρχουν επιλογές που η σημειολογία τους και οι συμβολισμοί που εκπέμπουν ξεφεύγουν κατά πολύ από τα στενά όρια, της ίδιας της επιλογής. Μία από αυτές λοιπόν θα κάνει την ερχόμενη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού θα παραστεί στην 76η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας
του Γοργοποτάμου, όπου θα απευθύνει μάλιστα και χαιρετισμό.

Για τους περισσότερους, η κίνηση αυτή ίσως να μην λέει πολλά, βλέποντάς την μέσα από τα γυαλιά της στενής πολιτικής καθημερινότητας. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Η Μάχη του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου του 1942 από αντιστασιακούς των οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, οι οποίοι συνεργάστηκαν υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας, που αποτέλεσε μια τεράστια  επιτυχία των αντιστασιακών οργανώσεων που έδρασαν ενωμένες. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο συμβολισμός αυτός σε ότι έχει να κάνει με την έννοια της ενότητας, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της δική του διακυβέρνησης, όπως εκείνον την προετοιμάζει και την οραματίζεται. 

Την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές και η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου μοιάζει να επενδύει  στην πόλωση και στην όξυνση του πολιτικού κλίματος, ως κεντρικά στοιχεία μίας χιλιοπαιγμένης τακτικής συσπείρωσης του κομματικού της ακροατηρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ στέλνει διαλέγει να στείλει το δικό του μήνυμα, κόντρα στο κλίμα των ημερών.

 «Ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είμαστε εδώ για όλους, όχι για κάποιους. Δεν μπορεί ο διχασμός να είναι το κύριο πρόταγμα μια πολιτικής πρότασης. Ο κ.Τσίπρας το κάνει για να συσπειρώσει ένα κομμάτι του ακροατηρίου του, όμως κάνει ζημιά στη χώρα. Έχω πρόθεση να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» είχε πει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη πριν από δύο μήνες, σε μία απολύτως ενδεικτική αναφορά της θέσης, την οποία έχει για το πως θα πρέπει να προσεγγίζονται τα ζητήματα.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο κ.Μητσοτάκης έχει επισημάνει σε δημόσιες παρεμβάσεις του ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών δε θα είναι το δίλημμα μεταξύ «αριστεράς και δεξιάς» αλλά μεταξύ «λαϊκισμού και υπευθυνότητας».

Είναι προφανές ότι η επίσκεψη στον Γοργοπόταμο την Κυριακή έχει διπλή στόχευση για τον πρόεδρο της ΝΔ:

- Να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορική αυτή επέτειο.

-Να στείλει  μήνυμα ότι η ενότητα των Ελλήνων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το αύριο της χώρας, όπως εκείνος το οραματίζεται.

Σε δεύτερο επίπεδο όμως ο κ. Μητσοτάκης κατά την παραμονή του στο νομό Φθιώτιδας θα θελήσει να δώσει το στίγμα του και σε ότι έχει να κάνει με τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες δίπλα του θα βρίσκεται σε ένα μέρος της επίσκεψής του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, σε μία προφανή κίνηση στήριξης της υποψηφιότητάς του.

Επιπροσθέτως, όπως μαθαίνει το liberal.gr ανάλογη κίνηση προγραμματίζεται να γίνει και στην Αχαία με τον υποψήφιο περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα επισκεφτεί την Πάτρα πιθανότητα στις 30 Νοεμβρίου για τους εορτασμούς του Αγίου Ανδρέα.
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές έχουν σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Ήδη το γαλάζιο στρατόπεδο έχει δώσει την στήριξή του στους:

- Γιώργο Πατούλη στην Αττική,

- Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία,

- Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- Γιώργο Κασαπίδη στην δυτική Μακεδονία,

- Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία

- Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο,

- Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο,

- Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο,

- Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά,

- Παναγιώτη Νίκα στην Πελοπόννησο


- Φάνη Σπανό στην Στερεά Ελλάδα και

- Νεκτάριο Φαρμάκη στη δυτική Ελλάδα.

Μοναδική εκκρεμότητα παραμένει το τί θα κάνει στην περιφέρεια Κρήτης. Όπως πληροφορείται το liberal.gr , η διαδικασία επιλογής βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Η ΝΔ έχει καταλήξει σε τρία πρόσωπα μεταξύ των οποίων θα αποφασιστεί  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ποιόν θα δοθεί η γαλάζια στήριξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας μάλιστα, η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.