Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ιερώνυμος σε Βούτση: «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν»




Ιερώνυμος σε Βούτση: Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε - Κεντρική ΕικόναΜια ιστορική φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής , κατά τη δεύτερη προεδρική του θητεία, για να αφυπνίσει τις τότε ηγεσίες των κομμάτων, χρησιμοποίησε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προκειμένου να καταδείξει την κρίση που διέρχεται η χώρα.
«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν»… Πρόκειται για την ιστορική φράση με
την οποία ο Θουκυδίδης περιέγραψε την καταστροφική αδυναμία της Αθηναϊκής Πολιτείας να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα δίνοντάς τους ορθή προτεραιότητα.
Τη φράση αυτή επανέλαβε προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, κατά τον σημερινό αγιασμό στη Βουλή.
«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν» Τα σπίτια μας καίγονται κι εμείς τραγουδάμε. Το καράβι βουλιάζει και βουλιάζει για όλους μας. Υπάρχει μεγάλη αγωνία σε όλους" είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρόεδρο της Βουλής , ο οποίος απάντησε εμφανώς αιφνιδιασμένος: "Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και συναποτελούμε ένα δέντρο με μεγάλες και βαθιές ρίζες . Είμαστε έκθετοι στις διεθνείς συγκυρίες και τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζήσουν με μικρότερες προσδοκίες"
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών αποχωρώντας από τη Βουλή είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση, ενώ στην ερώτηση για το τι εννοούσε με τη φράση "τα σπίτια μας καίγονται" απάντησε με νόημα "εσείς ξέρετε…".
Σημειώνεται ότι ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν συνηθίζει να κάνει πολιτικές δηλώσεις ή να αναμιγνύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα πολιτικά. Η στάση ωστόσο της κυβέρνησης και η έλλειψη αξιόπιστου διαλόγου με την Εκκλησία, είναι φανερό ότι τον έχει δυσαρεστήσει. Με δεδομένο δε ότι γίνεται δέκτης πολλών δυσάρεστων αντιδράσεων για την πορεία της χώρας, αντέδρασε κι ο ίδιος με τον συγκεκριμένο τρόπο, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.