Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Η τριχοτόμηση της ομάδας Τζιτζικώστα και η μυστική συνάντηση του Παπαμιμίκου στο Bόλος Palace

Πηγή: parapolitika.gr -Του Σταύρου Παπαντωνίου
Έντονο παρασκήνιο προηγήθηκε της δήλωσης του Απόστολου Τζιτζικώστα, με τα στελέχη τα οποία τον είχαν στηρίξει στον πρώτο γύρο -προεξάρχοντος του Ανδρέα Παπαμιμίκου- να παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα. Οι υποστηρικτές του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έχουν χωριστεί ουσιαστικά σε τρία κομμάτια. Από την Λάρισα και πάνω και ειδικά στην Μακεδονία η πλειοψηφία των στελεχών
πολύ πριν τοποθετηθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας κινείτο προς τον Βαγγέλη Μειμαράκη. Η τάση εξάλλου αυτή καταγράφηκε και στον πρώτο γύρο που παρά την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη ο κ. Μειμαράκης κατέγραψε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό σε ολόκληρη την Μακεδονία, κερδίζοντας ακόμα και νομούς όπως οι Σέρρες. Στα νότια δράση ανέλαβε χωρίς να χάσει χρόνο ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, που όντας χρόνια στην παράταξη γνωρίζει πως γίνεται το εσωκομματικό παιχνίδι.
Τριχοτόμηση

 Η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ως νέα στο πολιτικό σκηνικό συνέδεσε διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες, που ενώθηκαν κάτω από την υποψηφιότητα του. Οι ομάδες αυτές δεν είχαν καμία ομοιογένεια με αποτέλεσμα πλέον να έχουν τριχοτομηθεί. Η πρώτη ήταν αυτή του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ως γραμματέας έχει επιρροή σε 4-5 ΝΟΔΕ ανά την Ελλάδα, όπως στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Πιερίας Ηλία Τάπρα και στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Μαρία Κεφαλά, αλλά και σε σχολές της Θεσσαλονίκης όπως το ΠΑΜΑΚ. Η δεύτερη ομάδα είναι της Μακεδονίας και αφορά σε περιφερειακούς συμβούλους και στελέχη της ευρύτερης περιοχής του Βορρά. Η τρίτη ομάδα είναι νεολαίοι προερχόμενοι από την ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ κυρίως από ΤΕΙ της Βορείου Ελλάδος αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα.
Η δεύτερη ομάδα, αυτή των περιφερειακών συμβούλων έχει ήδη κινηθεί εδώ και καιρό προς τον Βαγγέλη Μειμαράκη, καθώς αποτελεί κομβικό παράγοντα ο τόπος στον οποίο πολιτεύονται, δηλαδή η Μακεδονία. Η τρίτη ομάδα των νεολαίων και των στελεχών της τοπικής αυοδιοίκησης, σε μεγάλο βαθμό βλέπει με θετικό μάτι επίσης την υποψηφιότητα του Μειμαράκη, αν και υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που πάει προς τον κ. Μητσοτάκη.
 Η μυστική συνάντηση στον Βόλο της ομάδας Παπαμιμίκου
 
Η πρώτη ομάδα, αυτή του Ανδρέα Παπαμιμίκου, έχει και τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία του γραμματέα του κόμματος, έγινε μία συνάντηση στο πολυτελές ξενοδοχείο Volos Palace. Eκεί κλήθηκαν στελέχη που κινήθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο συνολικός αριθμός ήταν γύρω στα 75 άτομα, που είναι πολύ μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς πως η συνάντηση έγινε παραμονές Πρωτοχρονιάς. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση που είχε χαρακτηριστικά κινητοποίησης υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν η μόνη. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας, με πυρήνες της υποψηφιότητας του Τζιτζικώστα να κάνουν ζυμώσεις , είτε σε συνεννόηση , είτε ανεξάρτητα από τον γραμματέα του κόμματος. Οι πληροφορίες λένε πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλησαν να κινηθούν αυτόνομα και να μιλήσουν απευθείας με τον Θανάση Νέζη, στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη που έχει κομβικό ρόλο στο να κρατά ανοικτό δίαυλο με τα στελέχη και ομολογουμένως κάνει εξαιρετική δουλειά, αφού γνωρίζει άριστα την γαλάζια ανθρωπογεωγραφία. 
Τζιτζικώστας«Είμαι αυστηρά ουδέτερος»
 Ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας σχολιάζοντας την δήλωση του και τα όσα γράφτηκαν από εκείνη την ώρα, περί κλεισίματος του ματιού, λέει πως η δήλωση του ήταν ενωτική και κράτησε αυστηρή ουδετερότητα. Η αλήθεια είναι ότι της δήλωσης προηγήθηκαν ώρες συσκέψεων με τον κ. Τζιτζικώστα να κρατάει μία ώριμη στάση καθώς δεν υπέδειξε σε κανέναν τι θα κάνει, ούτε σε αυτούς που θέλησαν εξ αρχής να πάνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη  ή στον Βαγγέλη Μειμαράκη. Οι φήμες πάντως που ήθελαν να ρίχνει γέφυρες το προηγούμενο διάστημα στον καραμανλικό στρατόπεδο, είναι μάλλον χωρίς βάση, καθώς είναι πολύ νωρίς να σβήσουν τα πάθη που άναψε η Τρίτη θέση κάτι που ο Απόστολος Τζιτζικώστας, χρεώνει στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού.




 Η στάση Καραμανλή

Όπως λέει το ρεπορτάζ μέσα στις γιορτές υπήρχαν επαφές του στρατοπέδου του Καραμανλή με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, για να σπάσει ο πάγος. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η επικοινωνία με τον Ευάγγελο Αντώναρο - με τον οποίο θυμίζουμε ότι τα έλεγε συχνά πριν θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός- αλλά και με τον Κώστα Καραμανλή τον νεώτερο, που λόγω ηλικίας και εντοπιότητας πάντα μιλούσαν σε πολύ καλό επίπεδο. Οι επαφές αυτές ωστόσο δεν έφτασαν μέχρι τον πρώην πρωθυπουργό, που έχει παγιώσει το τελευταίο διάστημα μία νοοτροπία και μία τακτική πλήρως εναρμονισμένη με τον θείο του Κωνσταντίνο Καραμανλή, που θεωρούσε ότι πρέπει να μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει. Ο Καραμανλής ωστόσο δεν είναι μυστικό πως έβλεπε πάντα με συμπάθεια τον Τζιτζικώστα και ο τρόπος που πολιτεύτηκε τους τελευταίους τρεις μήνες τον απογοήτευσε καθώς όπως λέει «δεν είχε μέτρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.