Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Η Ευρώπη για μια φορά ας ακούσει τους πνευματικούς της ταγούς

 Περισσότεροι  από 40 Γάλλοι διανοούμενοι, πνευματικοί ηγέτες στη χώρα τους, με κείμενό τους στη Le Monde, καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Αρμενίων. Καταγγέλλουν το «παντουρκικό σχέδιο» της Άγκυρας και του Μπακού, με αφορμή το Ναγκόρνο Καραμπάχ και επικρίνουν τις κινήσεις του Ερντογάν στην περιοχή.

 

Στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα καταλήγουν:



«Αλλά είναι πραγματικά λογικό να αφήνουμε μόνο έναν λαό, μόλις τριών εκατομμυρίων, κλειδωμένο κάτω από τη «φωτιά» δύο πολύ πιο ισχυρών κρατών; Είναι πραγματικά λογικό, να αφήνουμε στα χέρια μερικών χιλιάδων νεαρών ανδρών, να σταματήσουν τον φασιστικό ιμπεριαλισμό των Τουρκο-αζέρων; Προκαλεί πραγματική έκπληξη, το γεγονός, ότι η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται τόσο αργά για ζητήματα που αφορούν την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Αντί να αφορά ένα επεισόδιο παγκόσμιας κλίμακας μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, αφορά την ενεργοποίηση του παν-τουρκικού σχεδίου που ξεκίνησε το 1915 με τους Νέους Τούρκους (εθνικιστικό πολιτικό κίνημα), οι οποίοι ενέπνευσαν τη σύγχρονη Τουρκία υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία . Αυτή η προοπτική χρησιμοποιείται από τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας και να προσλάβει μισθοφόρους».

 

Τα πράγματα είναι απλά. Οι Γάλλοι διανοούμενοι τόλμησαν να πουν όσα δεν τολμούν οι ηγέτες της Δύσης. Όσα δεν τολμούν να εκστομίσουν οι ηγέτες της ΕΕ ή τουλάχιστον η πλειονότητας από αυτούς.

 

Όταν ξέσπασε η «αραβική άνοιξη», ο Ερντογάν θεώρησε ότι μπορούσε να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου.  Το επιχείρησε επεμβαίνοντας όπου υπήρχε εστία πολέμου ή αναταραχή στις μουσουλμανικές χώρες. Και όπου δεν υπήρχε αναταραχή φρόντιζε να τη δημιουργεί ο ίδιος.

Σήμερα η Τουρκία είναι αναμεμιγμένη σε εστίες αναταραχής στη Λιβύη, στη Συρία, στο Κουρδικό Ιράκ, στο Αζερμπαϊτζάν (Ναγκόρνο Καραμπάχ) αλλά και στην Αιθιοπία.  Παντού έχει στρατεύματα, βάσεις και μισθοφόρους. Στρατιωτικές δυνάμεις που κοστίζουν την ώρα που οι Τούρκοι τολμούν και λένε φωναχτά μπροστά στις κάμερες ότι πεινάνε…. Και ο Ερντογάν την ώρα που ο λαός του πεινάει και η τουρκική λύρα κατρακυλάει ξοδεύει 500 εκατ, ευρώ το χρόνο (1,36 εκατ. την ημέρα) για τη συντήρηση του παλατιού που ζει!

 

 

Τα αραβικά κράτη όμως, με πρώτη την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτήν την πολυπραγμοσύνη του Ερντογάν. Αντιδρούν. Το ίδιο αρχίζουν να κάνουν και χώρες τις οποίες θεωρούσε δεδομένες όπως η Λιβύη. Η κατάληξη που θα έχει η προσπάθεια να ποδηγετήσει ο Ερντογάν  ιδεολογικά, φυλετικά και θρησκευτικά τις χώρες μάλλον αρνητική θα είναι αν κρίνουμε από το πώς εξελίσσονται μέχρι σήμερα τα πράγματα.

 

Ο Ερντογάν βλέπει ότι το σχέδιό του ναυαγεί και μόνο επιμέρους σημεία του σχεδίου του μπορεί να σώσει, όπως η συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν.  Και για το λόγο αυτό ψάχνει διέξοδο.

 

Με τη στάση του το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να εμφανισθεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου στην Ευρώπη. Σήμερα οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει το 6% του καταγεγραμμένου πληθυσμού. Σε αυτά τα εκατομμύρια ποντάρει ο Ερντογάν.

 

Με δεδομένο ότι η συνεννόηση με τον Τούρκο ηγέτη δεν μπορεί πλέον να γίνει με όρους λογικής, εκείνο που φοβούνται Ευρωπαίοι αναλυτές είναι το ενδεχόμενο ο Ερντογάν, σε κάποια φάση που θα βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», ότι θα προτρέψει ακραίους μουσουλμάνους να αντιδράσουν, με τη λογική ότι με τις  εναντίον του επιθέσεις βάλλεται το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου. Στην περίπτωση αυτή ίσως δούμε ακρότητες που σήμερα δεν φανταζόμαστε.

Ιστορικά κανείς από όλους τους ηγέτες κρατών που είδαν  τους εαυτούς τους ως σωτήρες δεν είχε καλό τέλος. Ιστορικά, όμως, έχει αποδειχθεί ότι το θηρίο γίνεται πιο επικίνδυνο όταν χάνει τον έλεγχο, στα ξεψυχίσματά του.

 

Η Ευρώπη αν θέλει να αποφύγει τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις καλό είναι να ακούσει τη φωνή της λογικής, όπως εκφράσθηκε από τους Γάλλους διανοούμενους και οι ηγέτες της ας αφήσουν κατά μέρος τα πολιτικά  παιχνίδια. Για μια φορά ας λειτουργήσουν με τη λογική και την  ηθική και ας δουν το μακροπρόθεσμο κέρδος τους και όχι το εφήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.