Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ο Guardian εξυμνεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Έκπληκτοι οι Έλληνες με το χάος στη Βρετανία»

Η εφημερίδα Guardian σε πρόσφατο άρθρο της εξυμνεί την Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό και κάνει σύγκριση της χώρας μας με την Βρετανία.
«Οι Έλληνες απορούν με το χάος στη Βρετανία, την ώρα που το lockdown στη χώρα τους αίρεται», είναι ο τίτλος του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας, που ξεκινά μιλώντας  για έναν Έλληνα επιχειρηματία ο οποίος
αποφάσισε να επαναπατρίσει την κόρη του που σπούδαζε στη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει ότι «Όταν ο Παύλος Παντελίδης συνειδητοποίησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού κινείται προς τη Δύση, αγόρασε αεροπορικό εισιτήριο και πέταξε από την Αθήνα στο Λονδίνο. Στη συνέχεια πήγε με αυτοκίνητο βόρεια, στο Νότιγχαμ, για να πάρει την κόρη του, μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της πόλης, πριν επιστρέψει μαζί της την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Ως ένθερμος θαυμαστής των Βρετανών, ο επιχειρηματίας δεν είχε καμία αμφιβολία ότι αυτό που έκανε ήταν σωστό. “Οι Βρετανοί είναι μαχητές, αλλά μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι υποτιμούσαν την κατάσταση”, είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας».
Παράλληλα τονίζεται πως «Ενώ ο Covid-19 σάρωνε περνώντας από τη Βόρεια Ιταλία, ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθούσε να διστάζει, με την κυβέρνησή του να δείχνει ανησυχητικά σημάδια εφησυχασμού. Δεν υπήρχε, όπως λέει ο Παντελίδης, χρόνος για χάσιμο. “Ήταν κάτι περισσότερο από μια κίνηση ενός προστατευτικού πατέρα. Ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο να τα κάνουν θάλασσα (σ.σ.: οι Βρετανοί)”, λέει ο Παντελίδης.
Τις εβδομάδες πριν από τη διακοπή των πτήσεων από και προς Βρετανία που αποφάσισε η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα, η ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια προς την Ελλάδα εκτινάχθηκε από την πλευρά της ελληνικής κοινότητας στη Βρετανία. Οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, είχαν μείνει αποσβολωμένοι από τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Η χαοτική στρατηγική της Βρετανίας, η αρχικά χαλαρή προσέγγιση και ο υψηλός αριθμός θανάτων αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό σε μια χώρα (σ.σ.: την Ελλάδα) η οποία, παρά τις σοβαρές συνέπειες από τη δεκαετή κρίση, είχε κρατήσει υπό έλεγχο τον ιό.
“Η διαχείριση της πανδημίας από τον Τζόνσον ήταν περίπου μεσογειακού στιλ, χαλαρή και άνετη”, λέει ο οικονομικός αναλυτής Αντώνης Παπαγιαννίδης, “Δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία αφέθηκαν να σαπίσουν, ότι το ενδιαφέρον για την οικονομία υπερκέρασε την υγεία”. Εν τη απουσία μιας υπεύθυνης ηγεσίας, οι Βρετανοί άκουγαν αντικρουόμενα μηνύματα, λέει ο Παπαγιαννίδης. “Στην αρχή τούς έλεγαν δεν υπάρχει πρόβλημα. Μετά, ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτός δεν είναι τρόπος να συμπεριφέρεσαι σε υπεύθυνους πολίτες. Έπρεπε να τους έχουν ενημερώσει για τους πραγματικούς κινδύνους”».
Την ίδια στιγμή σημειώνονται τα εξής: «Σε αντίθεση με τους περισσότερους από 31.000 ανθρώπους που έχουν πεθάνει μέχρι τώρα από τον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με 150 θανάτους και λιγότερα από 2.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, μετά την έγκαιρη επιβολή σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. Ήταν μια έντονη αλλαγή τύχης για ένα έθνος που συνήθως συνδέεται με την ανυπακοή των πολιτών και την ανικανότητα -και τα δύο προϊόντα ενός δυσλειτουργικού κράτους, γράφει ο Guardian. Και καθώς η Βρετανία μπαίνει σε μία εβδομάδα που είναι αβέβαιο αν θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά τα μέτρα, οι Έλληνες προετοιμάζουν παραλίες και ξενοδοχεία για την τουριστική σεζόν, που ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει τον Ιούλιο καθώς οι περιορισμοί σταδιακά θα χαλαρώσουν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντισταθεί μέχρι τώρα στον πειρασμό να να κάνει βεβιασμένες κινήσεις. Όμως, καθώς οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να μιλούν για επιπέδωση της καμπύλης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στην κυβέρνησή του βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο. Η υπερηφάνεια αντικατέστησε τον θυμό και τη ντροπή -συναισθήματα που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της βόλτας με το τρενάκι του τρόμου, που ήταν η κρίση χρέους. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κρατικών θεσμών έχει επίσης αυξηθεί».
Τέλος το άρθρο καταλήγει λέγοντας πως «Η ανθεκτικότητα που αποκτήθηκε μέσα από τα χρόνια της κρίσης μπορεί να προετοίμασε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, λένε οι αναλυτές. Αλλά ο Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία λιγότερο από έναν χρόνο πριν, δείχνει αποφασιστική ηγεσία, επιλέγοντας να παγώσει την οικονομία της χώρας την ώρα που μόλις άρχιζε να ανακάμπτει. Ο Έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι το σύστημα υγείας που έχει πληγεί από τη λιτότητα θα καταρρεύσει εάν ο ιός δεν περιοριστεί. Ειδικοί λοιμωξιολόγοι ήρθαν στο προσκήνιο, με καθημερινές ενημερώσεις.
“Ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, που διαβάζει κάθε μελέτη, κάθε νέα έρευνα που θα μπορούσε να δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι του ιού”, λέει ένας σύμβουλός του. “Μπορεί να βρει Έλληνες με σημαίνουσες θέσεις σε φαρμακοβιομηχανίες στο εξωτερικό και να τους προσεγγίσει”. Δεν υπήρχε χώρος, όπως λέει, για αναστροφή, επίδειξη, ύβρη ή για “οποιοδήποτε συναίσθημα ότι είμαστε άτρωτοι” που χαρακτηρίζει χώρες με αυτοκρατορικό παρελθόν. “Γνωρίζαμε πολύ καλά τα όρια της Ελλάδας”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.