Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Τι συμβαίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Image result for spitia"Τι γίνεται με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Φαίνεται ότι γίνεται μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το βασικό πρόβλημα της οικονομίας, που πλέον δεν είναι το δημόσιο, αλλά το ιδιωτικό χρέος. Έχουν ήδη  αναπτυχθεί στοχευμένες ενέργειες όπως η ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η ρύθμιση των 120 δόσεων και η πάγια ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων. Επιπλέον, το σχέδιο «Ηρακλής»
έχει στόχο να φύγουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Υπενθυμίζεται ότι έχουμε δώσει τη δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν δάνεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα, προκειμένου οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία. Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται, ξανά, έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα.  Μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς. Έτσι, θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις που τα βρήκαν δύσκολα λόγω της κρίσης. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά δεν θα υπάρχει καμία προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
 
Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ 
 
Αίφνης ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση, ανακάλυψε την αξία της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Κι αυτό με αφορμή την έκκληση της Κυβέρνησης ότι θα πρέπει οι δανειολήπτες που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους να σπεύσουν να το κάνουν έως τις 30 Απριλίου. Οι πλειστηριασμοί  ας πούμε που γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε αναπτυξιακά μέτρα ενώ τώρα επί Νέας Δημοκρατίας θα μετατραπούν σε εργαλεία των τραπεζιτών και της Κυβέρνησης «εναντίον του λαού». Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ σπάει, για μια ακόμη φορά, τα κοντέρ. Το 2014 -2015 ο κ. Τσίπρας υποσχόταν «σεισάχθεια». Μερικούς μήνες μετά, αφού πρώτα διέλυσε το τραπεζικό σύστημα με το δημοψήφισμα και υπέγραψε το 3ο μνημόνιο, οι τράπεζες πέρασαν με την 3η κεφαλαιοποίηση, υπό τον έλεγχο ξένων funds σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα είναι πολύ αργά για δάκρυα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε τη μεταφορά των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα «γεράκια» όπως τα ονόμαζε λίγο πριν. Τελικά επί κυβερνήσεων Τσίπρα και πλειστηριασμοί έγιναν και οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.