Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Εκλογές το φθινόπωρο βλέπει η Πειραιώς -Οι εκτιμήσεις της ΝΔ για δημοσκοπήσεις, συντάξεις

Εκλογές το φθινόπωρο βλέπει η Πειραιώς -Οι εκτιμήσεις της ΝΔ για δημοσκοπήσεις, συντάξεις

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έφεραν χαμόγελα στην Πειραιώς, όχι μόνο για τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δείχνουν αύξηση της
επιρροής στο εκλογικό σώμα, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων.
Ειδικά όσον αφορά την οικονομία, με την κυβερνητική επιχειρηματολογία για καθαρή έξοδο και τη φιέστα του Ζαππείου με τον γραβατοφορεμένο Αλέξη Τσίπρα, να αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες, αν δεν έχουν και αρνητική επίδραση στην εικόνα της κυβέρνησης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συνεχιστεί η επιχείρηση αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος στην οικονομία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα αναμένεται άλλωστε, να γίνει γνωστό το πότε θα πραγματοποιηθεί η προημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τα αποτελέσματα του eurogroup και την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στόχος της Πειραιώς να ενισχύσει τη θέση της, ότι η κυβέρνηση έχει συνομολογήσει ένα τέταρτο μνημόνιο για τη χώρα, με νέα μέτρα για το 2019 και έλεγχο των θεσμών κάθε τρεις μήνες.
Το ενδεχόμενο αναστολής της περικοπής των συντάξεων που διαρρέεται από την κυβέρνηση και υποστηρίζεται από αινιγματικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, εκτιμάται στην Πειραιώς ότι αποτελεί το τελευταίο όπλο στην φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να αλλάξει το κλίμα στο πεδίο της οικονομίας.
Ωστόσο το διχαστικό κλίμα που καλλιεργεί εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ και η αδυναμία της κυβέρνησης να συσπειρώσει δυνάμεις, οδηγεί στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκτίμηση, ότι το φθινόπωρο είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε εκλογές λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Δεν είναι απίθανο λοιπόν, σε προεκλογικό χρόνο, η μη περικοπή των συντάξεων που έχουν ήδη ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, να αποτελέσει απλώς μια υπόσχεση του κ. Τσίπρα λίγο πριν τις κάλπες.
Σε αυτό το σενάριο συνηγορεί και η αστάθεια του κυβερνητικού εταίρου. Το κόμμα του κ. Καμμένου περνά δύσκολες ώρες καθώς φυλλοροεί από στελέχη, ενώ στέλεχος της ΝΔ, σχολιάζοντας όσα είπε υπουργός Άμυνας στη συνδιάσκεψη του κόμματος του, για αποχώρηση από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή, ανέφερε ότι, «Ο κ. Καμμένος αν πίστευε αυτά που λέει είχε την ευκαιρία στη Βουλή να εμποδίσει την υπογραφή της συμφωνίας, όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που δεν πιστεύουν ούτε οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του, αν υπάρχουν».
Ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει με ένταση τις περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρωί της Τετάρτης θα επισκεφθεί τη Λευκάδα, ενώ το απόγευμα θα βρίσκεται στην Πάτρα, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.