Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Χατζηδάκης σε Μοσκοβισί: Το 4ο Μνημόνιο μπορούμε να το βαφτίσουμε «Πιερ», «Ευκλείδη», «Κωστή», αλλά οι πολίτες ξέρουν


Κωστής Χατζηδάκης/Φωτογραφία: Eurokinissi 

Απέναντι στα θερμά λόγια που είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί για την κυβέρνηση, στάθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, αμφισβητώντας την φράση του ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο. 
Σε υψηλούς τόνους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, είπε στον Ευρωπαίο επίτροπο:
«Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου
ανώδυνη για τους πολίτες αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου και υψηλά πλεονάσματα.
Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Από την μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο.
Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως  ότι είναι τέταρτο μνημόνιο».
Όμως ο κύριος Χατζηδάκης δεν έμεινε εκεί ζήτησε ευθέως από τον κύριο Μοσκοβισί να απαντήσει εάν η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους πιστωτές θα ακυρώσει το νόμο για την περικοπή των συντάξεων. Ο κ.  Χατζηδάκης είπε ότι για όλα τα κόμματα πρέπει πρέπει να υπάρχουν καθαροί  όροι και θα πρέπει να ξέρει και η Νέα Δημοκρατία εάν μπορεί στο δικό της πρόγραμμα να ακυρώσει και άλλες μνημονιακές δεσμεύσεις
«Πρέπει να μας απαντήσετε για το σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου  της περικοπής των συντάξεων. Το Πρόγραμμα μας το  έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες.   Κ. επίτροπε   πρέπει να μας πείτε εάν  η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και εάν θα ακυρωθούν και οι  υπόλοιπες συμφωνίες.  Καλοδεχούμενο αν γίνει να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμα μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί  όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα για όλους τους έλληνες.  Πρέπει να ξέρουμε πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της και το τονίζω προς κάθε κατεύθυνση.»
Η αναφορά αυτή του κ. Χατζηδάκη έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές της νέας Δημοκρατίας αλλά με αποδοκιμασίες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Μάλιστα σε πολλούς έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο υψηλός τόνος που χρησιμοποίησε στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος της νέας Δημοκρατίας και πολύ επισήμανα ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο στέλεχος της νέας Δημοκρατίας στέκεται τόσο επικριτικά απέναντι σε Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Πάντως ο κ. Χατζηδάκης απάντησε  από το βήμα της Βουλής και στις αποδοκιμασίες  των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Τα διάβασα στην Αυγή και μην γελάτε. Εμείς λέμε τώρα το αυτονόητο ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.