Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους για το Σκοπιανό και την στάση της Άγκυρας


Κατηγορηματικό όχι σε ακάλυπτη μεταχρονολογημένη επιταγή για το ονοματολογικό των Σκοπίων διατύπωσε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης  από τη Σόφια όπου μετείχε στη Σύνοδο του ΕΛΚ.
Έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση την συνταγματική αλλαγή για το erga omnes (ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις) όνομα ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποδέχεται η
ΝΔ σαλαμοποίηση της διαδικασίας.  
“ Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό» τόνισε χαρακτηρσιτικά ενώ κατά τη συνάντηση του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό όπου τέθηκε το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε πως είναι “ ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας”.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε και το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Άγκυρα στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό και σε κάθε ευκαιρία θέτει το θέμα επιχειρώντας να κινητοποιήσει και άλλες δυνάμεις και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία. Εξάλλου, Ελλάδα και Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ και πριν από λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη έθιξε δημοσίως το θέμα στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την Τουρκία.
Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ιταλία  μετά τις εκλογές και τις εξελίξεις στο θέμα σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι που επισήμανε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός εάν το κόμμα Μπερλουσκόνι συγκυβερνούσε με τη Λέγκα του Βορρά, όπως είχε προσυμφωνηθεί. Επίσης , στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ. ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επίσης σύντομη συνάντηση με την Επίτροπο για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ. Ο κ. Μητσοτάκης την ενημέρωσε για την πρόταση διακυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της καθώς σύμφωνα με την Πειραιώς έχει εκπονηθεί μια φιλόδοξη πρόταση για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή η οποία θα χρηματοδοτηθεί και από κοινοτικά κονδύλια του προϋπολογισμού 2020-2027 τα οποία εννιαπλασιάστηκαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.