Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

«Ξέχασε» την εξάντληση της 4ετίας ο πρωθυπουργος, κάλπες βλέπει η ΝΔ


«Ξέχασε» την εξάντληση της 4ετίας ο πρωθυπουργος, κάλπες βλέπει η ΝΔ

Πηγή: liberal.gr - Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Σε μία δημόσια συζήτηση, ειδικά όταν αυτή διεξάγεται στη Βουλή, οι συμμετέχοντες κρίνονται από τα λεγόμενα τους, τα οποία είτε βγάζουν είτε δε βγάζουν ειδήσεις. Κάποιες φορές όμως ακόμα και ο παραπάνω κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του.
Στη χθεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο κοινοβούλιο η είδηση φαίνεται πως βγήκε
όχι από αυτά που ειπώθηκαν αλλά από κάτι που δεν ακούστηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός παρότι προκλήθηκε αρκετές φορές τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τη Φώφη Γεννηματά δε δεσμεύθηκε σε κανένα σημείο των τοποθετήσεών του, πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία. Διαβεβαίωση που είχε δώσει πολλές φορές στο κοντινό παρελθόν και με πιο «άσχετες» αφορμές.

Το γεγονός αυτό λοιπόν είναι αρκετό για να γεννηθούν ορισμένα ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων θα τις δούμε στην πράξη το προσεχές διάστημα:

- Η παράλειψη της διατύπωσης περί ολοκλήρωσης της συνταγματικής προθεσμίας ήταν εσκεμμένη ή όχι;

- Άλλαξε κάτι ή όχι από την πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ.Τσίπρας είχε προαναγγείλει τη διενέργεια των εθνικών εκλογών για τον Οκτώβριο του 2019;
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ο κ.Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του είχε την ευκαιρία να μιλήσει συγκεκριμένα για την εξάντληση ή μη της τετραετίας όταν σημείωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος προς τον κ.Μητσοτάκη: «...Ανατριχιάζετε θα έλεγα, με την προοπτική εξόδου από τα μνημόνιο, γι’ αυτό και φοβάστε τον Σεπτέμβρη του 2018, γι’ αυτό διαρκώς υπονομεύετε, γιατί καταλαβαίνετε πια ότι η παρένθεση όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά μένει ανοιχτή και θα παραμείνει ανοιχτή και την επόμενη τετραετία για χάρη του ελληνικού λαού”.

Αν διαβάσει κάποιος προσεχτικά τη συγκεκριμένη φράση, θα αντιληφθεί πως ο πρωθυπουργός δε ξεκαθάρισε το πότε θα αρχίσει «η επόμενη τετραετία», αφού στο τμήμα αυτό της ομιλίας του δεν έβαλε κάποιο χρονικό προσδιορισμό.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε πως ο κ.Τσίπρας επέλεξε (συνειδητά ή όχι) να μην ξεκαθαρίσει το αν οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας , σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή σε σχέση και με το ενδοκυβερνητικό πεδίο. Μόλις 24 ώρες πριν από την συνεδρίαση της Βουλής ο Πάνος Καμμένος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον alpha 989, προσδιόρισε την άνοιξη του 2019 ως την καταλληλότερη περίοδο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Με άλλα λόγια λοιπόν ο κ.Τσίπρας προτίμησε να μην πάρει δημόσια θέση στην πρόταση του κ.Καμμένου, παρότι προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη. Συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη μάλιστα εξέφραζε τη βεβαιότητα στο liberal.gr πως ο πρωθυπουργός «ήδη μαδάει την μαργαρίτα των εκλογών».

Η ίδια πηγή συμπλήρωνε πως αν και ο κ.Τσίπρας επιθυμεί να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019, οι καταστάσεις θα τον οδηγήσουν στο να στήσει κάλπες πολύ νωρίτερα. Κυρίαρχη είναι η άποψη στην ΝΔ πως δύο είναι οι παράγοντες που θα παίξουν τελικώς καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Από την μία οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ και από την άλλη το αφήγημα περί καθαρής εξόδου, το οποίο δε δείχνει να «περπατάει». Σε ότι έχει να κάνει μάλιστα με το Σκοπιανό, πηγή κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωνε πως παρά την επιμονή του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δεν συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Στοιχείο που αφήνει πολλές ερμηνείες για το τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα αυτό και ειδικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.