Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Κ. Μητσοτάκης για επίσκεψη Τ. Ερντογάν: Η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου Διεθνούς Διαφάνειας είπε ότι «βασική αρχή μου ότι πρέπει να χειριζόμαστε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με σύνεση. Δεν προσφέρονται τα εξωτερικά θέματα για εκμετάλλευση».  Ο πρόεδρος της ΝΔ, διερωτήθηκε ποιος ήταν ο στόχος της επίσκεψης και ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ενώ εξέφρασε την
απορία γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία. «Η χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, μετά από 65 χρόνια, θα έπρεπε να έχει μια ποιοτική επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων. Να κάνουμε μια ουσιαστική επανεκκίνηση. Αυτό είναι το νόημα των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα.»
«Είδαμε χθες τον Τούρκο πρόεδρο να διατυπώνει δημοσίως μονομερείς αξιώσεις της χώρας του πέρα και έξω από το Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Οι απαντήσεις δόθηκαν από όλους όμως αυτός ήταν ο στόχος; Να του δώσουμε βήμα και να διαπληκτιζόμαστε μετά μπροστά στις κάμερες; Η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα.»
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την προετοιμασία αναιτιολόγητα πρόχειρη και έπειτα αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Τούρκο Πρόεδρο στον οποίο επανέλαβε «ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και η αμοιβαία κατανόηση για αποφυγή προκλήσεων και αθεμελίωτων μονομερών διεκδικήσεων, είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον σταθερότητας και ειρήνης. Όπως και ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τον ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο λίθο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.»
«Του επισήμανα ότι το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης, όπως άλλωστε και όλων των Ελλήνων πολιτών, είναι πρωταρχικό και διαρκές μέλημα της ελληνικής Πολιτείας. Δεν είναι  διμερές ζήτημα. Άλλωστε ο σεβασμός των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν εφαρμόζεται με αμοιβαιότητα. Είναι αυτονόητη  υποχρέωση κάθε κράτους. Αυτό άλλωστε αναμένουμε από την Τουρκία σε σχέση με την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε τις αυτονόητες αυτές θέσεις της χώρας ενώ τόνισε ότι «χάθηκε η ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.» ενώ πρόσθεσε ότι «η πατρίδας μας δεν κέρδισε από την επίσκεψη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.