Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Γιώργος Γεωργαντάς:Θα γίνει συγχώνευση και κατάργηση δομών καθώς και εκχώρηση δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα

Η ΝΔ έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου μέσα από συγχώνευση ή κατάργηση δομών -όπου αυτό απαιτείται-, με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης
και βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς. «Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρονται μόνο από δημόσιες δομές. Υπάρχουν υπηρεσίες προς τον πολίτη τις οποίες μπορεί να παράσχει και ο ιδιωτικός τομέας με ανάλογα ή και καλύτερα αποτελέσματα», προσθέτει.
   Υποστηρίζει ακόμη ότι η 3η αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ ό,τι αυτή τη στιγμή φαντάζει, καθώς επίσης ότι «τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 δεν εμπνέουν καμιά αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια έτσι όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση».
   Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, σημειώνει ότι αν είναι καλά σχεδιασμένη και μελετημένη ως προς την ατζέντα των θεμάτων θα μπορούσε να έχει και θετικό πρόσημο και εκφράζει την ελπίδα ότι «στα ζητήματα της ασφάλειας, της ενέργειας και των επενδύσεων να υπάρχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση η οποία δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνειών έτσι ώστε να είναι πράγματι παραγωγικό το αποτέλεσμα της επίσκεψης».
   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
   Ερ: Νομίζετε ότι είναι θετική η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον; 
   Απ: Πάντα η επίσκεψη ενός πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και αν είναι καλά σχεδιασμένη και μελετημένη ως προς την ατζέντα των θεμάτων θα μπορούσε να έχει και θετικό πρόσημο. Δυστυχώς η μέχρι τώρα παρουσία του πρωθυπουργού σε παρόμοιες συναντήσεις και τα μηνύματα που προσπάθησε να περάσει δεν ήταν ανάλογα των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι στα ζητήματα της ασφάλειας, της ενέργειας και των επενδύσεων να υπάρχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση η οποία δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνειών έτσι ώστε να είναι πράγματι παραγωγικό το αποτέλεσμα της επίσκεψης.
   Ερ: Μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017, βλέπετε προοπτική εξόδου από τα μνημόνια -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση- το καλοκαίρι του 2018; 
   Απ. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017 όπως πλέον έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται δεν εμπνέουν καμιά αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια έτσι όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Άλλωστε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια όταν η χώρα έχει δεσμευτεί για πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμη χρόνια; Μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος όταν η ιδιωτική οικονομία στενάζει από τους φόρους και τις εισφορές και ήδη οι οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ; Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται ουσιαστικά όχι μέσω της ανάπτυξης, αλλά μέσω της υπερφορολόγησης και των συνεχών κατασχέσεων στους λογαριασμούς των πολιτών. Επίσης και στο θέμα των επενδύσεων η κυβέρνηση εκπέμπει διφορούμενα μηνύματα με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο το φιλοεπενδυτικό κλίμα που θέλουμε να διαμορφωθεί. Τελευταίο περιστατικό αυτό της προέδρου των Κτιριακών Υποδομών κ. Κοντούλη που στην επίσημη σελίδα του Οργανισμού αμφισβητεί την επένδυση στο Ελληνικό χωρίς μάλιστα να έχει υποστεί οποιαδήποτε συνέπεια για τις θέσεις της αυτές.
   Ερ: Επιμένετε σε εκλογές; Νομίζετε ότι θα βοηθήσουν τη χώρα στην παρούσα συγκυρία;
   Απ: Τα αίτημα για εκλογές αποτελεί ένα διαρκές αίτημα του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας. Οι Έλληνες συνειδητοποιούν καθημερινά την αδιέξοδο οικονομική πολιτική και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν στην ανάταξη της οικονομίας. Στην οικονομική αυτή δυσκολία προστίθεται και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση σοβαρών ζητημάτων όπως της Παιδείας, της Ασφάλειας και της Υγείας. Η βέβαιη αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας μέσω των εκλογών θα δώσουν μια νέα πνοή και ελπίδα στους Έλληνες και τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και εξαφάνιση όλων των παθογενειών που κρατούν τη χώρα πίσω.
   Ερ: Βλέπετε δυσκολίες στην τρίτη αξιολόγηση; 
   Απ: Η 3η αξιολόγηση θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ ό,τι αυτή τη στιγμή φαντάζει για δύο πρόσθετους λόγους απ΄ όσους σε παλιότερες αξιολογήσεις υπήρχαν. Ο ένας είναι ότι μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων αφορά την ολοκλήρωση- υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν αρκεί δηλαδή πλέον η ψήφιση κάποιων νόμων, αλλά πρέπει να αξιολογηθεί η υλοποίηση ή όχι νομοθετημάτων που είναι ήδη ψηφισμένα. Σε αυτό το σημείο θα αποδειχθεί η ανεπάρκεια της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί στις καθυστερήσεις να ολοκληρώσει δεσμεύσεις που έπρεπε να έχουν προχωρήσει εδώ και μεγάλο διάστημα. Αναφέρω ενδεικτικά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την επιλογή προϊσταμένων και το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει το περιθώριο χρόνου που υπήρχε παλιότερα για την αναβολή των δύσκολων θεμάτων στο μέλλον. Πρέπει η Ελλάδα το αργότερο τον Δεκέμβριο 2017 να έχει κλείσει την 3η αξιολόγηση και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει αυτή την ετοιμότητα.
   Ερ: Σε ποιες περικοπές στον δημόσιο τομέα θα προχωρήσετε; 
   Απ: Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου μέσα από συγχώνευση ή κατάργηση δομών όπου αυτό απαιτείται με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών. Είναι επιτακτική η ανάγκη να τοποθετηθεί εξειδικευμένο προσωπικό σε υπηρεσίες όπου αυτό απαιτείται, να υπάρξει αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού για να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο της λειτουργίας τού κάθε φορέα. Η Νέα Δημοκρατία τη βούληση της για ένα μικρό κράτος θα την υλοποιήσει μέσα από τη διατήρηση του κανόνα αποχωρήσεων- προσλήψεων για όσα χρόνια αυτό απαιτηθεί και η προτεραιότητά της στις προλήψεις θα αφορά κυρίως την Υγεία και την Παιδεία.
   Ερ: Θα εκχωρήσετε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα στην ιδιωτική πρωτοβουλία; 
   Απ: Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρονται μόνο από δημόσιες δομές. Υπάρχουν υπηρεσίες προς τον πολίτη τις οποίες μπορεί να παράσχει και ο ιδιωτικός τομέας με ανάλογα ή και καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει η δυνατότητα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που μπορεί να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να μειώσουν ίσως και το κόστος κάποιων από αυτές. Με υπευθυνότητα και προγραμματισμό θα εξεταστούν όλες αυτές οι περιπτώσεις με μοναδικό στόχο την ποιοτικότερη υπηρεσία προς τον πολίτη.
   Ερ: Στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, ο πρωθυπουργός σας κατηγόρησε ότι ταυτίζεστε με τα πιο συντηρητικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Τι απαντάτε; 
   Απ: Είναι υποκριτικό από τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα προσβλητικό για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να μας κατηγορούν για ταύτιση με τον άκρατο συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση. Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυση της και μέχρι σήμερα, σταθερά προσηλωμένη σε κάθε τι προοδευτικό και φιλελεύθερο, τόλμησε να υιοθετήσει και να υποστηρίξει κάθε θέση που βοηθούσε στη διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. Το έπραξε πάντα χωρίς λαϊκίστικο τρόπο και χωρίς δογματισμούς. Μεγάλοι πολιτικοί άνδρες της παράταξης με τολμηρές θέσεις και στάσεις βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής και της δημοκρατίας μας. Υπήρχε όμως και θα υπάρχει πάντα μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στη δήθεν προοδευτικότητα των αριστερών και στην ουσιαστική δημοκρατική θέση και άποψη της παράταξης μας: Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των θέσεων μας με ταυτόχρονη ιδεολογική και επιστημονική τεκμηρίωση ήταν πάντα ο άξονας στον οποίο κινήθηκε η παράταξή μας σε αντιδιαστολή με τον καιροσκοπισμό των ΑΝΕΛ και τις πολιτικές σκοπιμότητες και τους δογματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.