Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Μητσοτάκης: Επικίνδυνος ο κυνισμός και οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Τσίπρα- Τα 4 βήματα της ΝΔ για προσέλκυση επενδύσεων



Τον φόβο ότι οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα πιθανόν να οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα, αν δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία στην αλλαγή γραμμής που επιδιώκει ο πρωθυπουργός, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε
σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα: Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας: Επενδύσεις, Καινοτομία και Ανάπτυξη.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα τέσσερα βήματα της ΝΔ που θα φέρουν επενδύσεις. Μεταξύ άλλων είπε:

·         Χθες βράδυ επέστρεψα από τις Βρυξέλλες όπου είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιουνκέρ και αρκετούς επιτρόπους. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα στη συζήτηση αυτή πρέπει να είναι παρούσα, ως ισότιμος συνομιλητής. Και είναι αυτονόητο, ότι όσο καλύτερη είναι η κατάσταση της χώρας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η φωνή της. Γιατί το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα ο τόπος μας είναι μια νέα πολιτική απάτη ή αυταπάτη. Οι μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία τις οποίες προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εναρμονισμένες με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·         Το πλεόνασμα για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει είναι προϊόν της άγριας υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας, και βέβαια στάσης πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου. Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μέχρι την απονομή των συντάξεων.

·         Οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα λόγια. Οι αγορές προϊόντων δεν απελευθερώνονται.  Και οι επενδυτές αισθάνονται -και δικαιολογημένα- ότι έχουν απέναντι τους μια κυβέρνηση που εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα και υψώνει αδικαιολόγητα εμπόδια σε κάθε επένδυση, μικρή ή μεγάλη.  Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε επεξεργαστεί – και εξυπακούεται ότι επικαιροποιούμε συνεχώς – ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ριζική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Κοστολογημένο και συγκεκριμένο. Ο κεντρικός στόχος μας είναι διττός: Αφενός να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, και αφετέρου να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να βελτιωθούν οι προοπτικές μας και να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.

·         Θα σταθώ στα 4 πιο σημαντικά βήματα των προτάσεων της ΝΔ:
1. μείωση των φορολογικών συντελεστών και νομοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος. Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να έχει σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας τον υψηλότερο ή έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην  Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. άρση των ρυθμιστικών, των χωροταξικών και των άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων. Εχω προσωπικά δεσμευθεί για τη δημιουργία μίας και μόνης δημόσιας Αρχής σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα ασκεί όλες τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες για τις στρατηγικές επενδύσεις εάν η καθ’ ύλην αρμόδια  δημόσια Αρχή δεν το πράξει εντός μίας αποκλειστικής προθεσμίας.
3. τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και η επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας. Στόχος μας είναι να μπορούν οι τράπεζες να επιτελέσουν την πραγματική αποστολή τους, που είναι βέβαια η στήριξη των υγειών και παραγωγικών επενδύσεων.
4. Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και δραστική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Και στην προσπάθεια αυτή είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε συμμάχους τους δημοσίους υπαλλήλους.

·         Γνωρίζω ότι πολλοί ξένοι παράγοντες αλλά και μέρος της επενδυτικής κοινότητας αντιμετωπίζουν ακόμα με καχυποψία τις υποσχέσεις για δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος. Ο επιφυλάξεις τους είναι και εύλογες και δικαιολογημένες καθώς άλλη είναι η βαρύτητα των λόγων και άλλη των πράξεων. Και αυτή η αναντιστοιχία έχει πλήξει την αναξιοπιστία της χώρας. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις δεν είναι μόνον  ένδειξη ανωριμότητας. Ενίοτε συνιστούν και απροκάλυπτο κυνισμό. Όταν μάλιστα δε συνδυάζονται με έλλειμμα προετοιμασίας και μεγάλη προχειρότητα τότε τα αποτελέσματα είναι ολέθρια. 

·         Το είδαμε εξάλλου και στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, όπου δυστυχώς φαίνεται να χάθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία, σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία. Θέσαμε 4 στόχους σε σχέση με τον ρόλο της χώρας, τις επενδύσεις, τα εθνικά θέματα και το ρόλο της ομογένειας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά σε όλα η Κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη. Με εξαίρεση μερικά λόγια τυπικής διπλωματικής αβρότητας, δεν φαίνεται να υπήρξε κάποιο χειροπιαστό όφελος. Ούτε στις επενδύσεις. Ούτε στα εθνικά μας θέματα. Ούτε σε σχέση με το γεωστρατηγικό ρόλο  της χώρας. Ακόμα και στο θέμα της αναγκαίας αναβάθμισης των πολεμικών μας αεροσκαφών, τα ερωτήματα είναι πολλά και ασφαλώς θα χρειαστεί αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς κάθε μέρα ακούμε και μια διαφορετική εκδοχή του τι θα συμβεί.

·         Προσωπικά δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω το δρόμο του ανέξοδου δημαγωγικού λαϊκισμού για να βρεθώ αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα μετά τις εκλογές. Αρκετά εξαπατήθηκε ο ελληνικός λαός.  Του αξίζει μια υπεύθυνη και σοβαρή κυβέρνηση που θα διακρίνεται για τη συνέπεια λόγων και έργων, για την αποτελεσματικότητα και την εργατικότητά της. Δεν είμαστε το ίδιο. Και σε αντίθεση με το πώς άλλοι αντιπολιτεύτηκαν στο παρελθόν, η υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, συμβάλλει σήμερα στη σταθερότητα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.