Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλούν βαριά θεσμική βλάβη στη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία



H Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπονομεύει συστηματικά τη λειτουργία των θεσμών και του πολιτεύματος.
Με απροκάλυπτες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη.
Με απόπειρες ελέγχου των ΜΜΕ
Με απόπειρες ποδηγέτησης ανεξάρτητων αρχών.
Με διαδικασίες έξω από το πνεύμα του Συντάγματος.

Το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις έχουν ξεφύγει από
κάθε επιτρεπτό όριο.

Πρωταγωνιστής είναι ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άλλοτε χαρακτηρίζει τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» και άλλοτε καταγγέλλει ότι «αποφασίζει υπέρ των εργοδοτών». Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας μέσα από τις επιθέσεις στη δικαιοσύνη αναζητά τη χαμένη του «επαναστατικότητα», αυτή που έχει πληγεί από την υπογραφή δύο μνημονίων, μακράς λιτότητας και αμέτρητων φόρων.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος στις 18 Ιουλίου,  σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου Αναστολών υπογράμμισε: «Νομίζω ότι η αυτή η απόφαση, καταγράφεται στο "μαύρο βιβλίο" της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Και όλα αυτά, ενώ στις 17 Ιουλίου 2017, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, για την απόφαση του Εφετείου Αναστολών, δήλωσε: «Αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη».

Στις 5 Ιουλίου 2017, ο Υπουργός Αναπληρωτής Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε: «Οι μίζες έπεφταν βροχή - καταιγίδα και μάλιστα τροπική- αλλά εισαγγελείς και δικαστές έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν»

Στις 30 Ιουνίου 2017, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας, απαντώντας  σε ανακοίνωση δικαστικών ενώσεων που χαρακτηρίζει «αστοιχείωτη» την κριτική εναντίον της Δικαιοσύνης, δήλωσε: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση. Και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε».

Στις 29 Ιουνίου 2017, ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του στο facebook, έγραψε: «Ελλάς Ελλήνων Δικαστών.  Απαλλαγμένη των Λιστών. Για προστασία των Ληστών. Σύνταγμα λάστιχο λοιπόν, Για χάρη των καναλαρχών .... Αν είσαι λήσταρχος φοροφυγάς Στην πενταετία την πηδάς. Και μετά θα τα γλεντάς. Αυτή ΔΕΝ είναι δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή. Είναι η προστασία του κάθε "νταβατζή"».

Ανάλογες επιθέσεις είχαν γίνει όταν το ΣτΕ κατέρριψε τον αντισυνταγματικό διαγωνισμό Παππά για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αν η Κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τις δικαστικές αποφάσεις η λύση δεν είναι να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη, αλλά να λειτουργεί σύννομα.

Όμως πέρα από την ενορχηστρωμένη επίθεση στη Δικαιοσύνη, οι θεσμοί δέχονται επίσης σοβαρό πλήγμα.

-   Η κυρία Βασιλική Θάνου, μέχρι πριν λίγες ημέρες Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού στελέχους ως νομική σύμβουλος στον πρωθυπουργό, αρχίζοντας άμεσα επιθέσεις εναντίον της Αντιπολίτευσης.

-   Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος αποδεικνύεται ότι επικοινωνεί κατ’ επανάληψη με ισοβίτη για ναρκωτικά. Μια πράξη αδιανόητη, που σε μια κανονική χώρα, την ίδια στιγμή της αποκάλυψής της, θα έπρεπε να οδηγήσει είτε στην παραίτησή του είτε στην αποπομπή του.

Την απόλυτη ευθύνη για αυτόν τον επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο, που υπονομεύει τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και τις ίδιες τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η Δημοκρατία μας, έχει ο πρωθυπουργός.

Δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεν έχει ζητήσει ευθύνες για τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά σιωπά προκλητικά, καλύπτοντας στην ουσία τα στελέχη που εξακοντίζουν τις επιθέσεις. 

Η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί απέναντι σε κάθε σχέδιο θεσμικής οπισθοδρόμησης της χώρας.
Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του αδύναμου πολίτη.
Το ανάχωμα σε κάθε αυθαιρεσία.
Ο θεματοφύλακας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς μια στοιχειώδη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και όλα όσα διασφαλίζουν μια ευνομούμενη κοινωνία.
Και είναι χρέος όλων των δημοκρατικών κομμάτων να προστατεύσουν το κύρος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.