Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Η μεγάλη γκάφα Τσακαλώτου με το πρωτογενές πλεόνασμα


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος- Του Πάνου Αμυρά
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακόμη να δηλώσει παραίτηση, έχοντας υπογράψει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ, όπως έλεγε κάποτε, θέλησε να παραδώσει μαθήματα οικονομίας στη Ν.Δ. για το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αν και καθηγητής, πιάνεται αδιάβαστος πέφτοντας σε μεγάλες γκάφες, οι οποίες μπορεί να παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, αλλά έχουν και ένα τίμημα το οποίο πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι και όσοι περίμεναν
το «κοινωνικό μέρισμα» από τις θυσίες του 2106.
Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μέσω της συνέντευξής του στον Alpha τη διανομή 0,5% του ΑΕΠ από το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2016 για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και την άμεση έναρξη προγράμματος σχολικών γευμάτων.
Θυμίζουμε ότι το 2016 επιτεύχθηκε πλεόνασμα 4,2% έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίσσεψε ένα κονδύλι 3,7%. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος διατίθεται υπέρ του χρέους, το 30% για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και το υπόλοιπο 30% σε δράσεις για την ενίσχυση των ασθενέστερων. Βάσει λοιπόν αυτής της κατανομής η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε με την οριστικοποίηση του πλεονάσματος τον Απρίλιο να διαθέσει 1,1% του ΑΕΠ (δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ) υπέρ της μείωσης φόρων ή την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Και εδώ αρχίζουν οι γκάφες. Η κυβέρνηση έσπευσε τα Χριστούγεννα να διαθέσει 620 εκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους, χωρίς να θέσει καν εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να πάρει το βοήθημα μέχρι και ο Μπαλαούρας, ενώ ο Τσακαλώτος με τη γνωστή επιστολή μετανοίας στην τρόικα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει ξανά σε μονομερείς ενέργειες.
Ο Μητσοτάκης λέει το απλό: δώστε άλλο 0,5% από το υπερ-πλεόνασμα για να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ.
Και έρχεται η μνημειώδης απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, με αλυσιδωτά ψέματα και αντιφάσεις: «Η κυβέρνηση έδωσε τα 620 εκατ. στους συνταξιούχους το 2016, γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί το 2017», λέει ο Τσακαλώτος, όμως, αυτό δεν ισχύει. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε διαθέσει 1 δισ. από το υπερ-πλεόνασμα του 2013 τον Απρίλιο του 2014, όταν οριστικοποιήθηκαν τα στοιχεία. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το πλεόνασμα του 2016 δεν μπορεί να επαναληφθεί, λέγοντας τα εξής: «Μια υπερ-απόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους». Δηλαδή, ο Τσακαλώτος που εγκαλούσε τη Ν.Δ. επειδή δεν ψήφισε το βοήθημα στους συνταξιούχους, θεωρώντας ότι αργότερα μπορούν να δοθούν περισσότερα χρήματα, δηλώνει τώρα ότι δεν θα μάθουμε πριν από το τέλος του 2017 εάν το πλεόνασμα του 21016 είναι βιώσιμο ή όχι. Η υποκρισία του συγκρίνεται με τους λεονταρισμούς του για τη μείωση του αφορολογήτου, που θα περνούσε πάνω από το πτώμα του, αλλά τελικά πέρασε μέσα από την καρέκλα του.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Τσίπρας διέθεσε τον Δεκέμβριο 620 εκατομμύρια, όταν θα μπορούσε να δώσει τώρα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οσο για το πλεόνασμα, όπως είπε και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δεν υπάρχει πια. Κατευθύνθηκε εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων. Στους «τοκογλύφους δανειστές», όπως θα έλεγε και ο επαναστάτης Τσακαλώτος, όταν μεσουρανούσε στην πλατεία των «αγανακτισμένων», σκίζοντας Μνημόνια και κοροϊδεύοντας φτωχούς ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.