Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Κυριάκος: Ο κ. Τσίπρας να επιστρέψει το 0,5% του ΑΕΠ από το πλεόνασμα στο λαό- Μείωση από τώρα του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια- Στο 9% ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής



Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, και πρόσθεσε ότι «το αίτημα για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο».

Υποστήριξε ότι και μετά την ψήφιση των μέτρων η χώρα θα συνεχίσει να
σέρνεται και δεν θα πιάσει τον στόχο της ανάπτυξης για το 2017.

Υπογράμμισε την ανάγκη το 0,5% του μεγάλου πλεονάσματος που πέτυχε η κυβέρνηση το 2016 με την υπερφορολόγηση, να επιστρέψει στην οικονομία. Συγκεκριμένα ζήτησε να μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

«Το όχι, είναι στο πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα γιατί είναι το κόστος που έφερε ο κ. Τσίπρας στην οικονομία. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος, δηλαδή πλεόνασμα της τάξης του 5,5%. Επιπλέον τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα. Μιλάμε για μία μεγάλη προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας φέρνει μέτρα 3,6 δισ. και φέρνει ένα φερετζέ με τα αντίμετρα που ποτέ δεν θα εφαρμοστούν».

Κάνοντας συνολική κριτική στην συμφωνία είπε ότι «αυτό που συμφωνήθηκε είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση». Παρέθεσε παλαιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ανέφερε ότι «δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», για να υποστηρίξει ότι ο «Τσίπρας είναι αναξιόπιστος».
 

Χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «τον φερετζέ ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται για το 2019 και το 2020».

Ως προς τις φορολογικές ελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στα αντίμετρα της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως αν πράγματι το αφορολόγητο πρέπει να κατέβει, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι 9%, όχι 20%.

Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα, είπε, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητηθεί υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΔΝΤ. Δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα εγγράφως και δεν ψηφίζουμε τίποτα από τα μέτρα, τόνισε.
«Ακόμη κι αν μας ζητηθεί δεν θα ψηφίσουμε, δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το Ταμείο δεν ζήτησε κάτι τέτοιο από τον κ. Τσίπρα όταν ήταν στην αντιπολίτευση κι ας έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, γιατί να το ζητήσει από εμάς; Δεν δεσμευόμαστε και δεν ψηφίζουμε τα μέτρα».


Όσο για το τι θα κάνει αν κερδίσει τις εκλογές είπε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, αλλά έχουμε πει ότι τα πλεονάσματα είναι υπερβολικό βάρος, το έθεσα πρώτος και θα συνεχίσω να το θέτω μετ επιτάσεως, τα πλεονάσματα πρέπει να περιοριστούν, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν η Ελλάδα προτάξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Το πως θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα, αν μειώσουμε τη σπατάλη στο δημόσιο, αν εξοικονομήσουμε πόρους, τότε θα μπορέσουμε να παρέμβουμε και στο σκέλος των εσόδων μειώνοντας φόρους.

«Η χώρα έχει απολέσει αξιοπιστία, εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνεχίζοντας την κριτική ανέφερε ότι «θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν την 11η και την 12η σύνταξη όταν τους υπόσχονταν ότι θα τους δώσουν και 13η». Αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ θα καταρρεύσει αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής και να ιδιωτικοποιηθούν τμήματα της ΔΕΗ».



Για το θέμα των εκλογών ανέφερε: «Δικαιώθηκε το αίτημα για εκλογές γιατί αν είχαν γίνει θα είχαμε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας δεν πήρε τίποτε, ούτε στο χρέος αλλά ούτε και στην ποσοτική χαλάρωση. Το αίτημα για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο». Συνέχισε λέγοντας ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% και πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας: «Θέλω να δημιουργήσω δουλειές».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε συναινετικός στα εθνικά θέματα, ενώ για την Τουρκία είπε: «είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας, έχω θίξει το θέμα επανειλημμένως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως και τα Βαλκάνια που είναι στη μεγαλύτερη αστάθεια τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.