Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ασκήσεις αποκατάστασης της ενότητας στη ΝΔ μετά τις παραφωνίες

Πηγή: thetoc.gr
Με περιοδείες, όπως αυτή στην Κρήτη το διήμερο 13-14 Μαρτίου, θα συνεχίσει την προσπάθειά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ενισχύσει περαιτέρω το μήνυμά του ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο εκφραστής μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα την προσεχή Πέμπτη, όπου σε
μια…άσκηση ενότητας, πέρα από την κριτική που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υπάρξουν μηνύματα για την ενότητα της Ν.Δ., παρά τα κατά καιρούς εσωκομματικά ζητήματα που ανακύπτουν.
Η ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμά, ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης, στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται μια ξεκάθαρη πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που ζητά υπέρβαση της κρίσης με συγκεκριμένο προσανατολισμό. «Βασικά, συνεκτικά στοιχεία αυτής της πλειοψηφίας είναι η μείωση των φόρων, οι αλλαγές στο Κράτος και στην οικονομία. Αλλά, και η πεποίθηση ότι η λύση θα έρθει μόνο μέσα από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων» υπογραμμίζουν από την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη σημειώνουν με έμφαση, ότι οι απόψεις αυτές – η πλειοψηφική αποδοχή των οποίων πιστοποιείται από σειρά δημοσκοπικών ευρημάτων – αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία βασίζεται ο πολιτικός και προγραμματικός λόγος της Ν.Δ.
Επί των κινήσεων της κυβέρνησης, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί στο απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο για πέντε συγκεκριμένους λόγους: α) δεν μπορεί να στήσει κανένα θετικό αφήγημα, β) δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι τα όσα λένε, γ) έχει μπροστά της πολλά ανοιχτά μέτωπα, δ) προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά με κινήσεις πανικού και ε) ποντάρει σε εξελίξεις που δεν μπορεί να ελέγξει.
Πέρα όμως από την διαμόρφωση κοινωνικής πλειοψηφίας που στηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ανάλυση των κεντρικών στελεχών της, επιχειρείται να καλλιεργηθεί και κλίμα ενότητας στην κεντροδεξιά. «Η Ν.Δ. είναι ενωμένη όσο ποτέ» μεταδίδεται από την Πειραιώς και ταυτόχρονα τονίζουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απελπισμένος όσο ποτέ.
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δημιουργήσει εσωτερικά ζητήματα στη Ν.Δ. είναι ενδεικτική του πανικού της. Βλέποντας τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, προσπαθεί απελπισμένα να ψαρέψει σε θολά νερά» τονίζουν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. που σημειώνουν ότι το κόμμα προχωρά στις εκλογές ενωμένο όσο ποτέ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης να υπάρξει στη χώρα πολιτική αλλαγή.
Μάλιστα, σημειώνεται από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ότι χαρακτηριστική της συναντίληψης που υπάρχει, είναι η απόλυτη συμπόρευση όλων με τη στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.
Στα πλαίσια της προσπάθειας να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής έντασης και να αποτραπούν νέες εστίες κρίσης, στη Ν.Δ. υπενθύμιζαν, επίσης, ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε θετικά στις προσπάθειες του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να δημιουργήσει συναινέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και στην ειλικρίνεια με την οποία εξέθεσε τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας στις εκλογές του 2009.
Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και στο ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έγινε από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και γι’ αυτό ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με χρήστες διαδικτύου, αναφερόμενος στη στάση του κόμματος το 2015, τόνισε ότι «η Ν.Δ. έκανε αυτό που έπρεπε να για να σώσει τη χώρα και ότι ο ίδιος δεν έχει μετανιώσει καθόλου για την επιλογή εκείνη».
Από τον κλειστό πυρήνα της ηγετικής ομάδας υπενθυμίζουν, επίσης, τις προσπάθειες του Βαγγ. Μεϊμαράκη να κλείσει ο ίδιος το θέμα που πήγε να δημιουργηθεί την περασμένη εβδομάδα με αφορμή κάποιες δηλώσεις του, καθώς και τις υποστηρικτικές δηλώσεις πολλών στελεχών που ταυτίζονται με τη κεντρική στρατηγική του κόμματος.
Όσο για τις προσπάθειες του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου – και όχι μόνο… - να εμφανιστεί ως εκφραστής της «καραμανλικής» παράδοσης, παραπέμπουν στην απάντηση του Βουλευτή Σερρών και τομεάρχη Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος σε συνέντευξή του, ξεκαθάρισε: «Ο κ. Καμμένος είναι “Καραμανλικός ευκαιρίας”…Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός Νέας Δημοκρατίας και μετά να λέμε ότι είμαστε υποστηρικτές του Καραμανλισμού. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στη Ν.Δ. είμαστε όλοι ενωμένοι, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα αδιέξοδα».
Επίσης, από την ηγεσία της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι και με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει σταθερή επικοινωνία ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Έχουν πολύ καλή σχέση και συνεργασία οι δυο τους» τονίζουν, ενώ υπενθυμίζεται ότι είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές και οι συγκρίσεις των δύο ετών της Κυβέρνησης Σαμαρά με το αντίστοιχο διάστημα της Κυβέρνησης Τσίπρα, αναφέροντας ότι «το ερώτημα αν οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι, έχει πλέον απαντηθεί. Ναι, ήταν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.