Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Η ανανέωση της Ν.Δ, οι μετεκλογικές συνεργασίες, η κεντροαριστερά και ο... ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: newpost.gr - Του Τάσου Τσιφόρου
Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Ν.Δ. θεωρούν το 2017 ως έτος εκλογικό, η συζήτηση – δημόσια ή παρασκηνιακή – για τις εξελίξεις και τα σενάρια παραμένει ζωηρή.
Το ίδιο συμβαίνει, κατ' εξοχήν, και με το σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για την
ανανέωση του κόμματος, τόσο σε επίπεδο ψηφοδελτίων όσο και μέσω της δημιουργίας μίας δεξαμενής στελεχών, από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία και θα επιφορτιστούν με το έργο της κινητοποίησης της κρατικής μηχανής υπό μία διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήδη, όπως είχε αποκαλύψει το ΝΡ προ ημερών, είναι έτοιμη η πρώτη λίστα στελεχών, που προέκυψαν από τη διαδικασία συγκρότησης του μητρώου στελεχών, και τα οποία – αφού πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης και συνεντεύξεων – αναμένεται να ανακοινωθούν ως υποψήφιοι με τους συνδυασμούς της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, εκτός της Ν.Δ. κινητικότητα υπάρχει και σε χώρους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως στην κεντροαριστερά. Οι πληροφορίες για ενεργοποίηση του σχεδίου Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη για τη συγκρότηση ενός νέου φορέα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που, προφανώς, θα επιδιώξει να κερδίσει ψηφοφόρους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, παρακολουθείται με προσοχή από την Πειραιώς. Και οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο μπορεί να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καθώς από τη μία ένα υγιές κεντροαριστερό σχήμα θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί κυβερνητικό συνομιλητή της Ν.Δ., την επομένη των εκλογών, (σ.σ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα αναζητήσει συναινέσεις ακόμη και με αυτοδυναμία). Από την άλλη πλευρά, όμως, η συγκρότηση ενός τέτοιου σχήματος δεν αποκλείεται να κρύβει και κινδύνους, προσελκύοντας ψηφοφόρους που, μέχρι σήμερα, θα ψήφιζαν τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η συζήτηση περί συνεργασιών δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι αρκετοί εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας, αν επιλέξει τελικά τις κάλπες, θα το πράξει και με την προσδοκία να μην βρει ο κ. Μητσοτάκης την αυτοδυναμία ή τους κυβερνητικούς εταίρους που του χρειάζονται και, συνεπώς, η χώρα να οδηγηθεί – άμεσα ή λίγο αργότερα – σε νέες εκλογές, και μάλιστα με απλή αναλογική. Σε αυτό το πλαίσιο, το εύρος των συνεργασιών φτάνει μέχρι και τον... ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε δημόσιες παρεμβάσεις τους στελέχη της Ν.Δ. εκλήθησαν να τοποθετηθούν, διατυπώνοντας μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γ. Πλακιωτάκης, θέλοντας προφανώς να καταδείξει την στάση ευθύνης και εθνικού συμφέροντος που χαρακτηρίζει τη Ν.Δ., σχολίασε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πως «για τη σωτηρία της χώρας, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε εκτός από τη Χρυσή Αυγή, να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα του πολιτικού φάσματος. Αρκεί να ασπαστούν τις θεμελιώδεις αρχές της παράταξής μας και να θελήσουν να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ -αν και μας χωρίζει άβυσσος- αν ο κ. Τσίπρας σεβόταν την ανωτέρω προϋπόθεση, θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε».
Σε παράλληλο χρόνο, ο κ. Μ. Βορίδης υπογράμμιζε ότι «καμία συναίνεση, καμία συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει με τον ΣΥΡΙΖΑ», και προσέθετε: «Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον κ.Τσίπρα για λόγους υποκειμενικούς και αντικειμενικούς. Αφενός γιατί είναι αναξιόπιστος, πολιτικός απατεών και απολύτως αφερέγγυος, άρα είναι αδύνατον να καταστεί συνομιλητής. Και αφετέρου γιατί υπηρετεί ένα πρόγραμμα που στο κέντρο του βρίσκεται η προστασία της εκλογικής του πελατείας, αυτό που ονομάζει «ταξικά» μεροληπτικό πρόγραμμα, που βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με το πρόγραμμα ταξικής συνεννόησης και συνεργασίας για την επίτευξη κοινών εθνικών στόχων που υπηρετούμε εμείς».
Από την πλευρά της, η ηγεσία της Ν.Δ. εμφανίζεται προσηλωμένη στην προσπάθεια διεύρυνσης της απήχησης του κόμματος και, παράλληλα, επικεντρώνεται όχι στα σενάρια μίας επόμενης ημέρας αλλά στην πραγματικότητα: στη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην εμμονή της κυβέρνησης σε επικοινωνιακούς και τακτικούς χειρισμούς και, κυρίως, στην απόρριψη κάθε ενδεχόμενου για παροχή στήριξης στην ψήφιση νέων μέτρων, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας ζητήσει να περάσουν με την ειδική πλειοψηφία των 180 βουλευτών από τη Βουλή.
Σε όλα αυτά, η απάντηση της Ν.Δ. είναι συγκεκριμένη και ηχηρή: εκλογές τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.