Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ


Νέες και Νέοι της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι,

Χαιρετίζω με συγκίνηση και καμάρι το πρώτο Συνέδριο της Νέας ΟΝΝΕΔ. Της ΟΝΝΕΔ των αρχών και των αξιών. Της ΟΝΝΕΔ της αλήθειας. Είμαι περήφανος που είμαι σήμερα μαζί σας. Περήφανος για εσάς, που κόντρα στο κλίμα της απάθειας και της παραίτησης, χτίζετε την ΟΝΝΕΔ από την αρχή. Βλέπω σήμερα μαζί μας νέους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, από κάθε γωνιά της χώρας, να ενώνετε τις δυνάμεις και το όνειρά σας και να δίνετε σάρκα και οστά σε μια νέα, σε μια σπουδαία προσπάθεια αναγέννησης και ελπίδας.

Σήμερα, με τη δυναμική σας παρουσία, ανασυγκροτείτε την ΟΝΝΕΔ. Αυτήν την ιστορική οργάνωση της νεολαίας μας, που έρχεται από μακριά, αναβαπτίζεται και γίνεται ξανά το όχημα της έκφρασης των νέων της Ελλάδας. Όλοι όσοι περάσαμε από την ΟΝΝΕΔ, μας ενώνει ένα αόρατο νήμα αναμνήσεων, εικόνων, συναισθημάτων. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι έβαλαν το λιθαράκι τους όλα αυτά τα χρόνια. Τιμούμε τη διαδρομή και την προσφορά τους.



Όμως, σήμερα, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε λιγότερο για το παρελθόν και περισσότερο για το μέλλον. Αυτό είναι πλέον η δική μας ευθύνη. Είναι η δική σας πρόκληση.

Πριν από 10 μήνες, ανέλαβα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Της μεγάλης φιλελεύθερης κεντροδεξιάς Παράταξης. Είχα δεσμευτεί ότι θα οργανώσουμε το Κόμμα μας από την αρχή πάνω σε ένα σαφές πλαίσιο αρχών και αξιών. Και πράγματι, στους τελευταίους 10 μήνες πολλά πράγματα άλλαξαν. Βάλαμε τάξη στα οικονομικά του Κόμματός μας, αλλάξαμε το Καταστατικό μας, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία το 10ο Συνέδριό μας και καθημερινά βελτιώνουμε τον τρόπο λειτουργίας μας. Λειτουργούμε δημοκρατικά, ανοιχτά και με διαφάνεια. Όπως ακριβώς θα λειτουργήσουμε σύντομα, με τη δική σας στήριξη και με το δικό σας αγώνα, ως Κυβέρνηση της χώρας.

Η επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ ήταν ένα στοίχημα και γι’ αυτό κίνησα τις διαδικασίες υλοποίησής της. Πιστεύω σε μια ισχυρή ΟΝΝΕΔ και γι’ αυτό δεν δέχτηκα καμία έκπτωση στον τρόπο λειτουργίας της. Το έχω αποδείξει στην πολιτική μου διαδρομή ότι προτιμώ τις δύσκολες αποφάσεις που ευνοούν τους πολλούς, παρά τις εύκολες που εξυπηρετούν λίγους.

Σήμερα, ανασυγκροτείται η ΟΝΝΕΔ. Δημοκρατικά, ανοιχτά και με διαφάνεια. Με μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά ελληνικού Κόμματος, ανοιχτή διαδικασία γράφτηκαν στην ΟΝΝΕΔ 32.000 και πλέον μέλη που ανέδειξαν εσάς. Τους 960 Συνέδρους. Ικανά και άξια πρόσωπα, τα οποία έσπασαν την κατεστημένη παράδοση, που ήθελε να είσαι αρεστός και πειθήνιος για να συμμετέχεις. Το 55% των μελών της ΟΝΝΕΔ είναι κάτω των 23 ετών. Και 1 στα 3 μέλη εγγράφεται στην ΟΝΝΕΔ για πρώτη φορά.

Η επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, λοιπόν, είναι γεγονός. Είναι δική σας επιτυχία και στο χέρι σας είναι να την κάνετε κάθε μέρα καλύτερη, κάθε μέρα πιο δυνατή. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Σήμερα πολλοί νέοι δεν θέλουν να ακούν για πολιτική. Και είναι φυσικό και το καταλαβαίνω. Η νεολαία της χώρας μας ζει στην χειρότερη εποχή από τη Μεταπολίτευση, στην εποχή της ανεργίας των νέων και του κανιβαλισμού της νέας γενιάς. Και μέμφονται την πολιτική και τους πολιτικούς για αυτό. Αλλά μόνο με τη συμμετοχή της νέας γενιάς στην πολιτική μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα. Εσείς το ξέρετε αυτό. Για αυτό είστε εδώ και ορθώνετε ανάστημα. Λέτε ένα μεγάλο όχι στο ψέμα. Ένα αποφασιστικό όχι στο λαϊκισμό. Και συντάσσεστε με την Αλήθεια. Διότι πραγματική Ελπίδα, δίνει μόνο η Αλήθεια, δίνει προοπτική. Ζητάτε ελευθερία, ισότητα και αλληλεγγύη. Όχι κομματικά προνόμια. Διεκδικείτε ευκαιρίες, όχι πελατειακές σχέσεις. Απαιτείτε αξιοκρατία και όχι ευνοιοκρατία. Λέτε ένα μεγάλο όχι στον εξισωτισμό προς τα κάτω. Επιδιώκετε τη δημιουργική χειραφέτηση. Λέτε όχι στην κρατική χειραγώγηση. Ζητάτε ελεύθερα Πανεπιστήμια, ανταγωνιστική Παιδεία, σύγχρονα σχολεία. Λέτε όχι στα εκκολαπτήρια ιδεοληπτικού αυτισμού. Επιζητάτε πολυφωνία – και λέτε όχι στην προπαγάνδα. Είστε δημοκράτισσες και δημοκράτες. Ελεύθερες Νεοδημοκράτισσες και ελεύθεροι Νεοδημοκράτες. Πολίτες με Π κεφαλαίο. Που νοιάζεστε για το κοινό καλό. Που υπηρετείτε το κοινό αγαθό. Που αγωνίζεστε με αυταπάρνηση για αρχές και αξίες. Και όχι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Για αυτό, είμαι περήφανος για εσάς. Στα μάτια σας βλέπω το μέλλον της Ελλάδας. Την ελπίδα για την οποία αγωνιζόμαστε. Την πίστη ότι εμείς θα καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την κατρακύλα της χώρας. Και θα την οδηγήσουμε στην ελευθερία, την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη.



Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,

Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι αυτή που σας αξίζει, δεν είναι αυτή που θέλετε. Έχετε δικαίωμα σε δουλειές. Νέες δουλειές. Σε δουλειές με προοπτική. Έχετε δικαίωμα σε καλύτερη Παιδεία. Έχετε δικαίωμα σε αποτελεσματικότερο Κράτος. Έχετε δικαίωμα σε λιγότερους φόρους, περισσότερη ανάπτυξη, ισχυρότερους θεσμούς, καλύτερη Δημοκρατία. Έχετε δικαίωμα στην αξιοκρατία. Έχετε δικαίωμα σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευνομίας.

Αυτά, η σημερινή Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σας τα παρέχει. Αντίθετα, μάλιστα. Σας τα στερεί. Και σας ψαλιδίζει τα όνειρα. Σας στερεί τις προϋποθέσεις να δημιουργείτε, να παράγετε, να κερδίζετε και να προσφέρετε. Σας κλείνει το δρόμο για κοινωνική ανέλιξη, για ένα πιο δίκαιο μέλλον, για ένα καλύτερο ατομικό και συλλογικό αύριο. Το δρόμο που περνά μέσα από την ποιοτική Παιδεία. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περιορίζει μεθοδικά τις επιλογές που γεννούν ευκαιρίες. Και για αυτό στραγγαλίζει τη νέα γενιά.

Από τους πολιτικούς που κυβέρνησαν τη χώρα δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος εχθρός της νέας γενιάς από τον κ. Τσίπρα. Που είναι και ο νεότερος πρωθυπουργός. Με την πιο γερασμένη νοοτροπία, όμως. Όχι μόνο σε επιλογές προσώπων, αλλά κυρίως σε αντιλήψεις. Διότι ποιος πρωθυπουργός που νοιάζεται πραγματικά για τη νέα γενιά θα μπορούσε να διανοηθεί να βάλει χέρι στο ταμείο αλληλεγγύης των γενεών για να πληρώσει συντάξεις σήμερα, σε βάρος των νέων αύριο; Ποιος πρωθυπουργός θα προστάτευε τους κομματικούς του πελάτες, στερώντας δουλειές και ευκαιρίες από τους νέους; Ποιος πρωθυπουργός θα διόριζε Υπουργούς Παιδείας τον κ. Μπαλτά και τον κ. Φίλη, πηγαίνοντας την Παιδεία μας 40 χρόνια πίσω;

Ο πιο παρωχημένος πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση. Ο πλέον αναξιόπιστος. Ο πραγματικός εχθρός των νέων, ο κ. Τσίπρας. Κάθε μέρα που παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία, χάνονται ευκαιρίες για τη νέα γενιά. Κάθε μέρα που καθυστερεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αργεί να ανακάμψει η οικονομία. Κάθε μέρα διαβρώνονται οι βασικοί πυλώνες της Δημοκρατίας μας. Και χωρίς Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές, ισχυρούς θεσμούς, ανταγωνιστική Παιδεία, καμία νέα και κανένας νέος δεν μπορεί να προκόψει, δεν μπορεί να έχει προοπτική. Εκτός βέβαια από τους κρατικοδίαιτους διορισμένους Συριζαίους.

Για τους υπόλοιπους δεν νοιάζεται ο κ. Τσίπρας. Και ξέρετε και κάτι ακόμα: Δεν είμαι και βέβαιος ότι νοιάζεται πολύ και για τους νέους που φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Αντίθετα μάλιστα κατά βάθος εύχεται να μη γυρίσουν. Διότι όποια και όποιος έφυγε, είδε τη διαφορά. Αντιλήφθηκε το διωγμό της ελληνικής νεολαίας από την ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας δεν τους θέλει πίσω. Διότι εάν γυρίσουν, θα μιλήσουν, θα αντιδράσουν, θα κινητοποιηθούν, θα κομίσουν νέες ιδέες, θα ψηφίσουν. Γι’ αυτό και δεν εισάγει στη Βουλή την πρότασή μας για ψήφο στους απόδημους Έλληνες. Για να προσπαθήσει να περιορίσει τη συντριβή του.

Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, φίλες και φίλοι, είναι δεδομένη. Καμία Κυβέρνηση δεν επιβίωσε με τη νεολαία απέναντί της. Όμως, αυτή η πολιτική αλλαγή δεν πρέπει να αργήσει. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής. Οι νέοι δεν περιμένουν. Ο εχθρός της νεολαίας κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν. Το συντομότερο. Διότι όσο μένουν κρατάνε την δημιουργική Ελλάδα στην απομόνωση. Κρατούν τη νεολαία στο περιθώριο. Υπονομεύουν τις προοπτικές της νέας γενιάς, για να εξυπηρετήσουν τους κομματικούς πελάτες τους.

Για αυτό σας καλώ να πάρετε τη χώρα στα χέρια σας. Να παλέψετε για τη γενιά σας. Να διεκδικήσετε όσα σας αξίζουν. Να αναστρέψετε τη διολίσθηση της Ελλάδας στη μιζέρια. Και αυτά μόνο μέσα από την πολιτική μπορούν να επιτευχθούν. Την πολιτική της αλήθειας. Την πολιτική των πραγματικών δεδομένων. Και όχι την μικροπολιτική της αυταπάτης και του ασύστολου ψεύδους. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, η άγνοια δεν είναι ποτέ αρετή. Δεν είναι cool να μην ξέρεις τι σου γίνεται. Δεν είναι cool το θράσος της ασχετοσύνης.

Για αυτό, είμαστε με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το Κόμμα της Αλήθειας. Το Κόμμα των πραγματικών δεδομένων και των πρακτικών λύσεων. Το Κόμμα του ρεαλισμού. Το Κόμμα των νέων. Διότι οι νέοι αναζητούν την αλήθεια και αποστρέφονται το ψέμα. Και με πρωτοπόρο την ΟΝΝΕΔ, θα φτιάξουμε την Ελλάδα της αλήθειας. Την Ελλάδα των ευκαιριών. Την Ελλάδα που μας αξίζει.


Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις μεγάλες, τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, που συμβαίνουν στη ζωή μας. Μέχρι πρότινος κυρίαρχες και αδιαφιλονίκητες αντιλήψεις, έχουν ανατραπεί. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι σταθερό. Και στις συνεχείς αλλαγές οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε, αν θέλουμε να είμαστε στον πυρήνα και όχι στο περιθώριο των εξελίξεων.

Το όνειρο κάθε οικογένειας για το παιδί της ήταν ανέκαθεν μια μόνιμη θέση, μια καλά προστατευμένη δουλειά. Σήμερα, οι έννοιες της μονιμότητας και της δια βίου εξασφάλισης σταθερής εργασίας, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι παρωχημένες. Δεξιότητες, ευελιξία, προσαρμοστικότητα. Αυτές είναι οι ικανότητες, τα εφόδια που έχουν ανάγκη οι νέοι. Η ευέλικτη εξειδίκευση μας βοηθά να προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Έτσι, η αλλαγή και το απρόοπτο δεν είναι πλέον φόβητρο. Είναι πρόκληση. Πρόκληση για να τολμήσουμε, να πάρουμε ρίσκο, να ανταμειφθούμε από τις σωστές επιλογές μας και να γίνουμε καλύτεροι μέσα από τα λάθη μας.

Η προσωρινή αποτυχία στη ζωή, στο επάγγελμα, στην κοινωνία, είναι κομμάτι της ζωής. Είναι ένα ενδεχόμενο στο οποίο μπορεί να βρεθεί ο καθένας από εμάς. Το ζητούμενο είναι να είμαστε έτοιμοι και δυνατοί να ξανασηκωθούμε. Και να μάθουμε από τα λάθη μας. Όπως λέει και ο Κίπλινγκ στο «Αν», ένα από τα πιο σημαντικά ποιήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας:

«Αν όσα απόχτησες μπορείς σ΄ ένα σωρό μαζί να τα μαζέψεις 
και δίχως φόβο μονομιάς κορώνα ή γράμματα όλα να τα παίξεις,
και να τα χάσεις κι απ΄ αρχής ατράνταχτος να ξεκινήσεις πάλι
και να μη βγάλεις και μιλιά, ποτέ γι΄ αυτόν τον ξαφνικό χαμό σου»

Έτοιμοι θα είμαστε όταν έχουμε δουλέψει για να αποκτήσουμε δεξιότητες, όταν έχουμε ευέλικτο πνεύμα και δυνατότητες προσαρμογής. Όποιος μένει στατικός, χάνει το τρένο της ζωής. Με αυτό το πνεύμα αλλάζουμε την Ελλάδα. Για αυτό σχεδιάζουμε μια Παιδεία που προάγει την ευελιξία της σκέψης, τη διαφορετικότητα, την επιχειρηματικότητα. Μια Παιδεία που ωθεί τη νέα γενιά να εκτιμά και να ενστερνίζεται ό,τι είναι αληθινό – όχι ό,τι είναι βολικό. Μια Παιδεία που ανταμείβει την προσπάθεια, και επιβραβεύει την αριστεία. Και η επίτευξη της αριστείας είναι ένα διαρκές στοίχημα με τον εαυτό μας, μια διαρκής προσπάθεια να βελτιωνόμαστε και να αξιοποιούμε τα ταλέντα μας, σε όποιο τομέα και αν δραστηριοποιούμαστε.  

Χιλιάδες παιδιά από οικογένειες που δοκιμάζονται από την κρίση, αξίζουν να έχουν ευκαιρίες ανέλιξης στη ζωή τους. Αυτό μόνο η Παιδεία – η δημόσια Παιδεία – μπορεί να το διασφαλίσει. Μια Παιδεία σε συνεχή επικοινωνία με το σύγχρονο κόσμο, που μιλά με την αγορά και χτίζει δεξιότητες. Και δεν μιλώ μόνο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν είναι άλλωστε για όλους τους νέους το Πανεπιστήμιο και τα μεταπτυχιακά. Η τεχνολογική εκπαίδευση παρέχει σημαντικές εναλλακτικές καριέρες, που έχουν και θα έχουν μεγάλη ζήτηση στη χώρα μας. Μιλώ για τις αρχές που πρέπει να διαπνέουν την Παιδεία και την κουλτούρα μας συνολικά, σε κάθε βαθμίδα. Από την προσχολική εκπαίδευση μέχρι την επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων. 

Σχέδιό μας είναι η Ελλάδα να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, προσελκύοντας φοιτητές από όλη την ευρύτερη περιοχή μας, όπως συμβαίνει σήμερα με την Κύπρο.  Θέλουμε οι 65 χιλιάδες Έλληνες να σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, να έχουν μια ποιοτική εναλλακτική επιλογή στην πατρίδα μας. Θέλουμε οι χιλιάδες Έλληνες πανεπιστημιακοί να έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν στη χώρα τους. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από μια μεγάλη συνταγματική αλλαγή, για την οποία οι συνθήκες δεν είναι απλώς ώριμες: Το επιβάλλουν.

Με παρεμφερείς αρχές και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε και την μάστιγα της ανεργίας που βασανίζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά και απαξιώνει  δεξιότητες. Σε μια Ευρώπη, η οποία μετασχηματίζεται είναι αδιανόητο σχεδόν το 50% των νέων να είναι άνεργοι και να είναι επίσης μακριά από απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση. Αυτό το γεγονός εγκυμονεί ισχυρούς κινδύνους να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά, κινδύνους μη αναστρέψιμης κοινωνικής και επαγγελματικής περιθωριοποίησης. Η υποαπασχόληση, οι δουλειές με χαμηλές απολαβές και προοπτικές εξέλιξης, καθώς και αδυναμία πλήρους αξιοποίησης των ικανοτήτων τους, οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες νέων παιδιών στο εξωτερικό. Η «διαρροή εγκεφάλων», το Brain drain αποτελεί ένα κορυφαίο πρόβλημα, με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας, η δημιουργία νέων, ποιοτικών δουλειών, είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητά μας. Μπορούμε να την πετύχουμε. Μίλησα αναλυτικά στην Διεθνή Έκθεση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για τον τρόπο κυρίως, με τον οποίο, θα στηρίξουμε και θα απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα. Για τον τρόπο με τον οποίο θα ελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Με μια σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι πολύ κοντά στον ιδεολογικό πυρήνα της Παράταξής μας, μεταρρυθμίσεις που τις πιστεύουμε, μεταρρυθμίσεις που όταν θα τις υλοποιήσουμε, θα οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον, το οποίο θα εξασφαλίζει γόνιμο έδαφος για επενδύσεις. Δίνουμε κυρίως στους νέους την προοπτική και τα κίνητρα να φτιάξουν την δική τους επιχείρηση. Να πάρουν ρίσκα. Να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται. Γιατί η επιτυχία είναι 10% έμπνευση και 90% προσπάθεια.

Έτσι, ξεμπλοκάρουμε τις μεγάλες δυνατότητες της οικονομίας μας. Έτσι δημιουργούμε νέες ευκαιρίες, νέες δουλειές. Σπάμε τα στεγανά της στασιμότητας και της οπισθοδρόμησης. Σπάμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Και πορευόμαστε με τόλμη προς το μέλλον.


Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε. Αλλά για να πετύχουμε πρέπει να το πιστέψουμε. Να μην ενδώσουμε στη μιζέρια και την παραίτηση. Να πάρουμε τις τύχες της Ελλάδας στα χέρια μας. Κάθε μέρα κατακλύζεστε στο διαδίκτυο από μηνύματα μιζέριας.  Αγνοήστε τα. Αγνοήστε τις Σειρήνες της στασιμότητας, που σας λένε ότι η αλλαγή είναι αδύνατη. Ότι εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Ότι υπάρχει ανυπέρβλητη άβυσσος ανάμεσα στη ζωή που ζείτε και τη ζωή που οραματίζεστε. Αγνοήστε τις Κασσάνδρες και πάρτε τις τύχες της γενιάς σας στα χέρια σας. Και θα ανακαλύψετε ότι, όσο ανυπέρβλητες κι αν φαντάζουν οι δυσκολίες, εσείς, η δική σας γενιά, είστε ικανοί να τις υπερβείτε.

Το ξέρω πολύ καλά αυτό ως πατέρας τριών παιδιών, δύο από τα οποία είναι 19 και 18 χρονών. Και για αυτό νοιώθω την άνεση να επικοινωνώ ουσιαστικά μαζί σας. Θαυμάζω το πάθος σας, τις δεξιότητές σας, τη δημιουργικότητά σας, παρότι είστε μια γενιά που ενηλικιώθηκε μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Μια γενιά που ωρίμασε πρόωρα και πιστεύω έντονα ότι θα αλλάξει την χειμαρρώδη ροή της ελληνικής ιστορίας. Από την προστατευμένη στασιμότητα, τις αυταπάτες και το ψέμα, στην τόλμη, το δυναμισμό και την αλήθεια. Αυτό το δρόμο μαζί θα τον διαβούμε.

Σας ζητώ να μην το βάλετε κάτω. Και να απορρίψετε όποιον σας λέει «δεν γίνεται». Για να χρησιμοποιήσω άλλον ένα στίχο του Κίπλινγκ:

«Αν να εμπιστεύεσαι μπορείς τον ίδιο τον εαυτό σου, όταν ο κόσμος
δεν σε πιστεύει…».

Η επιλογή σας να συμμετέχετε στα κοινά είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας. Εσείς που πιστεύετε στον εαυτό σας και στη γενιά σας, είστε η δύναμη του σύγχρονου πατριωτισμού που τόσο έχουμε ανάγκη για να βγούμε από την εφιαλτική κρίση.

Σύγχρονος πατριωτισμός σημαίνει δύναμη και πίστη στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Σημαίνει εθνική αυτοπεποίθηση κι όχι ανακύκλωση ξεπερασμένων εθνικιστικών αντιλήψεων, που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο και στρέφουν το βλέμμα στο παρελθόν. Σημαίνει μία Ελλάδα που σέβεται τις παραδόσεις και τις αξίες της, αλλά που αντλεί δύναμη από το παρελθόν της για να βρει τη δική της ξεχωριστή θέση σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Δυστυχώς, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σήμερα στην Ελλάδα, που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική. 

Στόχος σας, στόχος όλων μας, πρέπει να είναι να τους πείσουμε να συμμετέχουν. Χρειαζόμαστε τη νέα γενιά για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εσείς, η νέα γενιά είναι που θα δώσει τις καινούργιες ιδέες, που θα αναλάβει τις καινούργιες πρωτοβουλίες, που θα υλοποιήσει την αλλαγή.

Η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία, όλοι μας έχουμε ανάγκη τις ιδέες σας, το δυναμισμό σας, τη ζωντάνια σας, το ήθος σας, το ρομαντισμό σας, τα οράματά σας. Δεν αρκεί να ψηφίζουμε για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά. Σας θέλω κοντά μας. Στις γραμματείες μας, στις εκδηλώσεις μας, στα ψηφοδέλτιά μας. Αλλά και στο διαδίκτυο, στο facebook, στο twitter. Να καταθέτετε τις απόψεις σας. Να αγωνίζεστε για τις ιδέες σας. Πάντα όμως επώνυμα και με ευπρέπεια. Στη χυδαιότητα των αντιπάλων μας απαντάμε με τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Όσο αυτοί θα ρίχνουν το επίπεδο, εμείς θα το ανεβάζουμε. Θα δίνουμε περιεχόμενο στον πολιτικό διάλογο. Θα αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε την μάχη των ιδεών μας και των αξιών μας. Θα δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Και εσείς θα είστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

Είμαι σήμερα εδώ για να σας δηλώσω ξεκάθαρα την πίστη της Νέας Δημοκρατίας στη δύναμη των νέων ανθρώπων. Είμαι εδώ για να σας δώσω χώρο και ρόλο στο εσωτερικό του Κόμματός μας, ώστε η νέα ΟΝΝΕΔ να λειτουργεί με τον τρόπο που εσείς αυτές τις ημέρες θα αποφασίσετε. Είμαι εδώ για να σας στηρίξω και για να εγγυηθώ τη μετάβαση στην πραγματικά ακηδεμόνευτη ΟΝΝΕΔ.

Δεν θέλω μια ΟΝΝΕΔ χειροκροτητών, που θα γεμίζει στάδια κουνώντας σημαίες. Δεν θέλω μια ΟΝΝΕΔ πρόωρα γηρασμένων πολιτικάντηδων. Δεν θέλω μια ΟΝΝΕΔ παραγόντων που θα συναλλάσσονται για κάθε λογής ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτά τελειώσανε και δεν θα επιτρέψω να εμφανιστούν ξανά.

Αυτό που θέλω από εσάς είναι να δείχνετε κάθε μέρα όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστή τη νεολαία: πείσμα, όραμα, επιμονή, πραγματική αντισυμβατικότητα. Θέλω την ενεργό συμμετοχή σας. Θέλω να σας δω στο μητρώο πολιτικών στελεχών. Θέλω η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να είναι η νεότερη στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Σας θέλω στην πρώτη γραμμή.


Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,

Στο γύρισμα της ιστορίας που ζούμε σήμερα, η Νέα Δημοκρατία διάλεξε το μονοπάτι της αλήθειας, της υπεύθυνης και σκληρής δουλειάς. Αυτό που οδηγεί στην ανάταξη της χώρας και την βιώσιμη ανάπτυξή της. 

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλους φυγόπονους «επαναστάτες» της κουκούλας και των μολότοφ, ούτε άλλα άβατα ανομίας. Την Ελλάδα δεν θα την αλλάξουν οι «δήθεν» και οι αλαζόνες. Οι ιδεοληπτικοί ινστρούχτορες θεωριών που απέτυχαν παντού στον κόσμο.

Η Ελλάδα θα αλλάξει από τη δική σας γενιά. Από τους νέους στα Πανεπιστήμια, τα Τ.Ε.Ι., τις σχολές μαθητείας. Από τους νέους που εργάζονται σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, αλλά με φιλότιμο και ευσυνειδησία. Από όσους τολμούν να ξεκινήσουν τα δικά τους εγχειρήματα, παρά το δυσμενές περιβάλλον. Από τα παιδιά που εργάζονται σε γραφεία, σε συνεργεία, σε χωράφια, σε οικοδομές. Από κάθε νέο άνθρωπο που αναλαμβάνει ευθύνες, προσφέρει και δημιουργεί, σε όποιο χώρο και αν βρίσκεται. Γι’ αυτούς νοιαζόμαστε, αυτούς θέλω να εκφράσετε! Τις αγωνίες των πολλών. Τα όνειρα των πολλών. Τα σχολεία των πολλών. Τις δουλειές των πολλών.

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας καλώ σήμερα σε συμπόρευση όλες τις νέες και όλους τους νέους. Τους καλώ να πυκνώσουν τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ. Και να συμμετέχουν και αυτοί στην καινούργια αρχή της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας. Καλώ ειδικά εκείνους που επλήγησαν πιο σκληρά από όλους από την κρίση και τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνους που δοκιμάζονται πιο πολύ, που ασφυκτιούν βουλιάζοντας στο σημερινό τέλμα. Τα κορίτσια και τα αγόρια που βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Τους νέους επιστήμονες που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους και βλέπουν το συριζαϊκό Κράτος να απομυζά το παρόν τους και να υποθηκεύει το μέλλον τους. Εκείνους που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν επειδή στην πατρίδα έβρισκαν όλες τις πόρτες κλειστές. Εκείνους που αδυνατούν να κάνουν δική τους οικογένεια και ζουν εξαρτώμενοι από γονείς και παππούδες.

Λέω με τόλμη και αίσθημα ευθύνης στους νέους: Ακούστε μας. Μιλήστε μας. Κάντε μας κριτική. Σπάστε τις προκαταλήψεις του χθες. Μην γίνεστε κληρονόμοι του διχασμού. Σφυρηλατήστε  την ενότητα. Το αύριο, που έρχεται με ορμή, δεν θα μοιάζει με καμία άλλη περίοδο στο παρελθόν. Σε αυτό τον νέο κόσμο που δημιουργείται πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι.

Ήρθε η ώρα μαζί να ξανακερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Μαζί να ξεμπλοκάρουμε την Ελλάδα. Μαζί να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά, πιο δυνατά, πιο ψηλά. Πάρτε την Ελλάδα στα χέρια σας. Μην αφήνετε άλλους να αποφασίζουν για το δικό σας μέλλον. Κάντε την απογοήτευσή σας θετική δράση.

Σας θέλω μαζί μου για να αναστήσουμε την λογική ελπίδα της αλήθειας. Για να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης. Ανεξάρτητη, περήφανη, ακηδεμόνευτη, ελεύθερη. Για την Ελλάδα που δουλεύει ξανά. Για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Σας θέλω μαζί μου για να δημιουργήσουμε μαζί το δικό σας αύριο. Το αύριο της νέας γενιάς. Το αύριο της Ελλάδας μας.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.