Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Τι συνέστησε ο Κυριάκος στις γυναίκες με αφορμή εκδήλωση της ΝΔ για τον καρκίνο του μαστού- Τι είπε για τον αγώνα της μητέρας του Μαρίκας κατά της επάρατης νόσου (φωτο- από την εκδήλωση)

Τον αγώνα κάθε γυναίκας κατά του καρκίνου του μαστού, τίμησε η ΝΔ με εκδήλωση που έκανε στα γραφεία της στην Πειραιώς 62, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού
Σε εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού που πραγματοποίησε η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατία σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά και στη μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: Προσέξτε τον εαυτό σας. Πρώτα απ’ όλα για εσάς τις ίδιες, αλλά και για όσους σας αγαπούν και σας έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα στο σύντομο χαιρετισμό του είπε: «Θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων για την πρωτοβουλία της, να εγκαινιάσει τον κύκλο
εκδηλώσεων της Γραμματείας για την καινούρια πολιτική χρονιά, με μια δράση ευαισθητοποίησης για το ζήτημα του καρκίνου του μαστού. 

Φωτογραφίες Πηγή: Μαρία Σαπελα
 

Επιτρέψτε μου μια σύντομη προσωπική αναφορά. Η Μαρίκα Μητσοτάκη είχε διαγνωστεί, σε μια σχετικά προχωρημένη ηλικία, με καρκίνο του μαστού. Σε μια εποχή όπου υπήρχε μεγάλος δισταγμός και καχυποψία από πλευράς γυναικών να μιλήσουν με το όνομά της για αυτήν την αρρώστια. Η ίδια δεν είχε καμία δυσκολία να μιλήσει για το πρόβλημά της και με αυτόν τον τρόπο να συνδράμει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης. 

Η Μαρίκα Μητσοτάκη θεραπεύτηκε από τον καρκίνο του μαστού, όπως θεραπεύονται και οι πιο πολλές γυναίκες  οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν αυτήν την κακοήθεια  σε σχετικά πρώιμο στάδιο. 

Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης. Να προτάξουμε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και κατανόησης και σημασίας της έγκαιρης πρόληψης. 

Το μήνυμα λοιπόν, είναι ξεκάθαρο: Προσέξτε τον εαυτό σας. Πρώτα απ’ όλα για εσάς τις ίδιες, αλλά και για όσους σας αγαπούν και σας έχουν ανάγκη. 

Κάθε χρόνο 5.000 Ελληνίδες αρρωσταίνουν από καρκίνο του μαστού. Το 40% αυτών των γυναικών δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία. Οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία προφανώς έχουν αυξημένη πιθανότητα να εντοπίσουν τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβαίνει. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης. Να υποστηρίξουμε την ημέρα της ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού - την 25η Οκτωβρίου - και να προσθέσουμε και εμείς τη δική μας φωνή στην πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία γίνεται από όλους τους αρμόδιους φορείς. Για να πούμε στις γυναίκες: Ναι, μετά τα 40 χρόνια, πρέπει κάθε χρόνο να κάνετε μαστογραφία, είτε αναλογική, είτε ψηφιακή. Και πρέπει βέβαια και η πολιτεία το κόστος αυτής της εξέτασης να μπορεί να το καλύψει.  

Αλλά πρέπει πριν συζητήσουμε για τη λεπτομέρεια του τρόπου με τον οποίο μπορεί να καλυφθεί αυτό το κόστος, κυρίως να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα προκατάληψης και έλλειψης ενημέρωσης. Ειδικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ειδικά σε γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. 

Ας προσθέσουμε, λοιπόν και εμείς τη δική μας φωνή και να στείλουμε το μήνυμα: Ναι, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να καταπολεμηθεί υπό την προϋπόθεση ότι εντοπίζεται νωρίς. Υπάρχει εξέταση η οποία μπορεί να τον εντοπίσει νωρίς και είναι η μαστογραφία. Όλες οι γυναίκες από τα 40 χρόνια και μετά πρέπει κάθε χρόνο να κάνουν τη μαστογραφία. Έχω πλήρη αίσθηση ότι είναι μια μικρή ταλαιπωρία για εσάς, το ξέρω γιατί και εγώ κυνηγώ τη σύζυγό μου να είναι αυστηρή στο πρωτόκολλο και κάθε χρόνο να φροντίζει να κάνει τη μαστογραφία, άρα πρέπει να σας το θυμίζουμε συνέχεια. 

Συγχαρητήρια, στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, την ευχαριστούμε για την παρουσία της σήμερα εδώ, την ευχαριστούμε που μέσα από τις κινητές της μονάδες δίνει τη δυνατότητα σε πολλές γυναίκες, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την πολύ σημαντική εξέταση. Μακάρι, να φτάσουμε στο σημείο σύντομα να έχουμε πολύ ξεκάθαρες κατευθύνσεις δημόσιας Υγείας και πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, έτσι ώστε και στη χώρα μας να φτάσουμε στο σημείο προκειμένου κανείς καρκίνος του μαστού να μην διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο»


Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με αφορμή τον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού πήραμε σήμερα μια πρωτοβουλία ως Νέα Δημοκρατία, να φωταγωγήσουμε ροζ το κτίριο μας.  

Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να στείλουμε το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Οι γυναίκες από τα 40 και μετά πρέπει να προχωρούν σε ετήσια βάση σε μια προληπτική μαστογραφία. 

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να καταπολεμηθεί, αρκεί να υπάρχει η σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης και να προβαίνουμε στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις».

 Να σημειωθεί ότι από το πρωί κινητή μονάδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας και πραγματοποιούσε δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.