Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ιάσων Φωτήλας: Πρότεινα Μητσοτάκη, για λόγους ρεαλισµού



Ιάσων Φωτήλας Θέλω να συνεχίσω να είµαι βουλευτής, Αν έλεγα το αντίθετο θα ήταν µπούρδα, και έχω δυσανεξία στις µπούρδες, λέει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» αφοπλιστικά ο Ιάσων Φωτήλας

Η διαγραφή του από το Ποτάµι δεν ξέρουµε αν ήταν έκπληξη για τον ίδιον, αλλά δεν άφησε και πολλούς άλλους άναυδους. Είχε διατυπώσει ανοιχτή πρόταση σύµπλευσης µε τη Ν∆ αµέσως µε την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, κάτι που δεν είχε αρέσει καθόλου σε πολλούς στο κόµµα του. Συνέχισε στο ίδιο πνεύµα, σποραδικά, αλλά συστηµατικά. Έκανε και εµφανίσεις σε εκδηλώσεις της «µπλε» περιοχής. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Ο Ιάσων Φωτήλας, µετά τη διαγραφή του µίλησε στην «Πτ∆». 



Διαβάστε τη συνέντευξη:


 
Συγγνώµη για τη δυσπιστία. Λέτε και ξαναλέτε ότι δεν είχατε επαφή µε τον Κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης φτάνει µέχρι το τελευταίο συνοικιακό καφενείο στις περιοδείες του. ∆εν έκανε ένα τηλεφώνηµα σε βουλευτή που εξέφρασε πολιτική συµπάθεια προς το πρόσωπό του;

Κύριε Μάγνη, ποτέ προφανώς δεν επικοινώνησε µαζί µου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πώς θα µπορούσε άλλωστε να τηλεφωνήσει ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε βουλευτή άλλου κόµµατος; Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για µένα. Θα ήταν αδιανόητο, όντας µέχρι χθες βουλευτής του Ποταµιού, να επικοινωνήσω µε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και µε οποιοδήποτε πολιτικό αρχηγό άλλου κόµµατος και να συζητήσω για συνεργασία. ∆εν έχω πολιτευτεί και ούτε θα το κάνω τώρα µε αυτό τον τρόπο.

Γιατί εν τέλει Κυριάκος και όχι Φώφη; Το κριτήριο είναι ιδεολογικό-πολιτικό ή πραγµατιστικό;

Μία από τις πιο απτές συνέπειες της κρίσης που βιώνουµε τα τελευταία χρόνια, κ. Μάγνη, είναι η σηµαντική υποχώρηση των ιδεολογιών, «της ταµπέλας» όπως συνηθίζουν να λένε οι πολίτες. ∆είτε ένα απτό παράδειγµα: Ενα κόµµα που λέει ότι είναι αριστερό εφαρµόζει το 3ο και πιο σκληρό µνηµόνιο που ψήφισε υλοποιώντας ιδιωτικοποιήσεις και εκχωρώντας το δηµόσιο πλούτο για 99 χρόνια στους πιστωτές της χώρας, πολιτική που το ίδιο κόµµα είχε καταγγείλει στην αντιπολίτευση ως «ακραία δεξιά και νεοφιλελεύθερη»! Πώς, λοιπόν, να πιστέψει ο πολίτης τις ταµπέλες αριστερού/δεξιού; Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι κυρίως είναι ρεαλιστικοί οι λόγοι. Επιπλέον, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καµµένου αναδεικνύεται ως η πιο επικίνδυνη της Μεταπολίτευσης. Φέρνει καταστροφή µε γρήγορο τρόπο σε όλους τους τοµείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. ∆είτε τις απαράδεκτες µεθοδεύσεις που αποκαλύπτονται στους θεσµούς και ειδικά στη δικαιοσύνη. Μέχρι και υποκλοπή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έγινε σε ανώτατο δικαστικό για να εκβιαστεί! Αρα λοιπόν πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντοµότερο δυνατόν. Ο µόνος κατ' εµέ που έχει δυνατότητα να κυβερνήσει, βάσει των υπαρκτών συσχετισµών που δεν µπορούµε να τους παραβλέψουµε, αλλά και την εκπεφρασµένη δηµόσια βούληση να αλλάξει αυτήν την πορεία παρακµής της χώρας, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Πέραν τούτων, το δίληµµα Φώφη-Κυριάκος είναι για µένα πλαστό. Μέχρι και τελευταία στιγµή στο Ποτάµι αλλά και δηµόσια υποστήριζα και υποστηρίζω ότι, ακόµα και αν η υπόθεση της ανασύστασης του Κέντρου σε συνεργασία µε το ΠΑΣΟΚ πετύχαινε, το κρίσιµο δίληµµα στο τέλος θα ήταν µε ποιον θα συνεργαστούµε σε κυβερνητικό επίπεδο: Με τον Αλέξη ή µε τον Κυριάκο. Για µένα η απάντηση ήταν προφανής, για το Ποτάµι δεν γνωρίζω ακόµα.

Πολιτικό φλερτ µε τον Κων. Μητσοτάκη είχε αναπτύξει και ο Ασηµάκης Φωτήλας. Υπάρχουν αντιστοιχίες ή είναι ένα απλό καπρίτσιο της ιστορίας;

Κύριε Μάγνη, µας ενώνει πολύχρονη φιλία στην Πάτρα. Γνωρίζετε και γνωρίζουν όλοι στην πόλη µας πως ποτέ δεν κεφαλαιοποίησα την πολιτική ιστορία του πατέρα µου. Αλλωστε, δεν βρίσκεται στη ζωή εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, ενώ εγώ ασχολούµαι µε την πολιτική µόλις δύο. Αν ήθελα άλλωστε να κεφαλαιοποιήσω την πολιτική ιστορία του πατέρα µου, θα µπορούσα να το κάνω πιο εύκολα µέσω του ΠΑΣΟΚ. Εκανα όµως διαφορετική επιλογή όπως επιτάσσει η συνείδησή µου. Η ιστορία βέβαια αναγνωρίζω ότι έχει τις δικές της αναλογίες και συµπτώσεις.

∆ιερωτάστε µήπως κάποιοι στο Ποτάµι σάς την είχαν στηµένη;

∆εν µου πέρασε ποτέ από το µυαλό. Άλλωστε θεωρώ ακόµα και τώρα συµµαχικό αυτόν τον χώρο και όχι αντιπαραθετικό στην προσπάθεια που όλοι πρέπει να κάνουµε για να απαλλαγούµε πιο σύντοµα από την επικίνδυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αν συµπράξετε µε τη Ν∆ σε αχαϊκό επίπεδο µπορεί να µη βρείτε όλες τις αγκάλες ανοιχτές. Θα υπάρξει σίγουρα µια παρόξυνση του ανταγωνισµού. Σας ανησυχεί αυτό;

Προτού µιλήσω για την προοπτική αυτή, θα ήθελα να πω ότι θα επιθυµούσα να συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα και την εκλογική µου περιφέρεια από τα έδρανα της Βουλής, όπως άλλωστε και το σύνολο των 300 βουλευτών- για να µην πω και οι επιλαχόντες αυτών. Το να ισχυριζόµουν ότι δεν θα το ήθελα θα ήταν και υποκρισία και µπούρδα, και έχω µια δυσανεξία στις µπούρδες. Σε κάθε περίπτωση, όµως, η βουλευτική έδρα δεν είναι αυτοσκοπός, άλλωστε έχω δουλειά και µάλιστα εξίσου ενδιαφέρουσα µε αυτή του βουλευτή. Επί της ουσίας, τώρα, να επαναλάβω κατ' αρχάς αυτό που είπα και στην πρώτη σας ερώτηση, ότι δηλαδή καµία πρόταση συνεργασίας δεν µου έχει γίνει από τη Ν∆.
Παρ' όλα αυτά, δεν αποκλείεται στο µέλλον να υπάρξει και θα την εκτιµήσω τότε. Η Ν∆ αποτελεί ιστορικά ένα πολυσυλλεκτικό κόµµα και προφανώς έχει στο εσωτερικό της στελέχη και βουλευτές µε διαφορετικές επιθυµίες και στοχεύσεις. Αρα, σε περίπτωση συνεργασίας θα κληθώ να συναγωνιστώ και όχι να ανταγωνιστώ µε άλλους υποψήφιους. Σε κάθε περίπτωση, κ. Μάγνη, το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δηµοκρατίας προβλέπει εκλογή µε σταυρό από τον λαό και εκεί και κρινόµαστε όλοι.

Τι είναι αυτό εν τέλει που δεν επέτρεψε στο Ποτάµι να αυξήσει τα νερά του αλλά να υποστεί εξατµίσεις;

∆ύο είναι οι πιο σηµαντικοί λόγοι. Ο πρώτος και βασικότερος κατ' εµέ είναι οι επαµφοτερίζουσες απόψεις για την αναγκαία στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Ενώ δηλαδή το Ποτάµι έχει καθαρές θέσεις για τις αναγκαίες µεταρρυθµίσεις και αξιόλογα στελέχη, δεν κατάφερε να βρει την αναγκαία περπατησιά του, όπως λέει ο λαός µας, στο πώς θα καταφέρει να υλοποιηθούν τουλάχιστον µέρος αυτών σε κυβερνητικό επίπεδο. Αµφιταλαντεύτηκε αν θα έπρεπε να στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2015, αν θέλει εκλογές ή όχι, αν θα πάει µε την κ. Γεννηµατά και το Πασόκ ή αν θα συνεργαστεί µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν όµως δεν είσαι ξεκάθαρος και κάνεις πισωγυρίσµατα χάνεις σε αξιοπιστία και ακολούθως σε ποσοστά. Επιπλέον λόγο θα έλεγα την απώλεια του αντικοµφορµισµού του. ∆ηλαδή ενώ ξεκίνησε ως καινοτόµες- προοδευτικές ιδέες και µε διάθεση να οργώσει τη χώρα µε επικεφαλής τον κ. Θεοδωράκη, µε το σακίδιο του και το βανάκι, προκείµενου να πιάσει τον παλµό της κοινωνίας, κατέληξε ένα µικρό πολιτικό κόµµα εσωστρεφές και σπαρασσόµενο από συγκρουόµενες απόψεις και αντεγκλήσεις. Κρίµα!

Αν σχηµατοποιηθεί κεντρώος- κεντροδεξιός πόλος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, µήπως ρυµουλκήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερά και του αυξήσετε τις δυνάµεις αντί να τις µειώσετε;

∆εν βλέπω να προκύπτει πουθενά τέτοια εξέλιξη, κ. Μάγνη. Επαναλαµβάνω αυτό που σας είπα και πιο πάνω, ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θέλουν πρωτίστως να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ζουν καθηµερινά µε την κυβέρνηση Τσίπρα-Καµµένου και βάζουν σε δεύτερη, για να µην πω τελευταία, µοίρα τις ταµπέλες και τις ιδεολογίες. Για να βγούµε λοιπόν από την κρίση χρειαζόµαστε ξεκάθαρες λύσεις προκειµένου να ανταποκριθούµε στις ανάγκες αυτές και όχι ταµπέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.